Szobor lesz a fukusimai szeméthullámból

szemétszobor partra sodort hulladékból, Henry, a hal, Alaszka
Vágólapra másolva!
Hatalmas mennyiségű szemét érkezett Alaszka nyugati partjaihoz. A tavalyi japán szökőárral vízbe került hulladékot sodort oda az óceán. A szemét eltakarítása a környezetvédőknek tizenkét napi munkájába kerül.
Vágólapra másolva!

Rengeteg bóját és styrofoam szigetelőanyagot, illetve más, könnyen vízfelszínen maradó hulladékot hordott a víz az Anchorage-től 190 kilométerre fekvő Montague-sziget partjaihoz. Patrick Chandler, az alaszkai partvidék kutatásával foglalkozó központ (CACS) munkatársa szerint sosem láttak még ennyi sodródó hulladékot.

A tenger éveken át hordja magával Alaszka partjaihoz az Ázsiából érkező hulladékot. Eddig viszont legfeljebb néhány tucat, Japánban használt fekete színű bója kötött ki a térségben, most több százzal van dolguk a környezetvédőknek - mondta a szakember. Kézenfekvő, hogy a japán szökőárral vízbe került tárgyakról van szó. A környezetvédők szerint eltakarításuk tizenkét napig tart majd.

Forrás: CACS

Forrás: CACS
A parti őrség munkatársai szemrevételezik a japán eredetű szemetet a Montague-szigeten

A CACS szemétművészeti programot szervez a takarítás népszerűsítésére. Helybeli művészek, iskolai csoportok és önkéntesek bevonásával szobrokat készítenek a partra sodort szemét nem mérgező elemeiből. A központ szerint a projekt a tengerek tisztaságának megőrzésére hívja fel a figyelmet.

Számítani lehet arra, hogy az elkövetkező hónapokban-években tonnaszámra érkezik fukusimai hulladék az amerikai és a kanadai partokhoz. Hawaiiban számítógépes modellezéssel próbálják meghatározni, hogy hol és mikor köt ki a szemét. Áprilisban az amerikai parti őrség elsüllyesztett egy japán halászhajót, amely több mint egy éven át gazdátlanul hánykolódott az Csendes-óceánon. Kanadában május elején egy japán rendszámtáblás Harley-Davidson motorkerékpárt találtak a parton.

Becslések szerint 20-25 millió tonna törmelék keletkezett Japánban a 2011. március 11-i földrengésben, illetve az azt követő hatalmas szökőárban. A szökőár idején egész házak, hajók, gépkocsik, bútorok és háztartási gépek kerültek a tengerbe. Nagy részük elsüllyedt Japán északkeleti partjainál. Korábbi becslések szerint viszont egy-két millió tonna törmelék került a Csendes-óceánba, és annak csak 1-5 százaléka éri el Hawaiit, illetve az amerikai és kanadai partokat. A természeti katasztrófának mintegy 15 ezer ember esett áldozatul.

Forrás: CACS
Henry, a hal - a CACS kezdeményezésére készült szemétszobrok egyike

Forrás: CACS