Záporok zavarják meg a napsütést

Vágólapra másolva!
Fokozatosan egyre hűvösebb lesz délutánonként, de cserébe vége a zivatar- és jégesőveszélynek. A nyugodtabb időjárást egy szárazabb és hidegebb levegőt szállító anticiklon biztosítja.
Vágólapra másolva!

Pénteken alapvetően napos, gomolyfelhős idő lesz. Legfeljebb néhol fordulhat elő záporeső. Zivatarra, felhőszakadásra, jégesőre nem kell számítani, szombaton is nyugodt marad a légkör.

Napközben több helyen megerősödik az északi, északkeleti szél. A szelet főként délelőtt kísérhetik viharos lökések, de a legerősebb lökések várhatóan 70 kilométer/óra alatt maradnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között valószínű. Késő este 15, 20 fok várható.

Az időjárás-érzékenyek hidegfronti jellegű hatással számoljanak. Vérnyomás-ingadozás, fejfájás, migrén, szédülés is jelentkezhet. A reakcióidő is hosszabb lehet a megszokottnál. A görcshajlam erősödik, emiatt gyakoribbak lehetnek az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök.

Felszámolja a zivatarokat az anticiklon

Nagy kiterjedésű magasnyomású terület húzódik Délnyugat-Európától a Brit-szigeteken át egészen Észak-Skandináviáig. Az anticiklon középpontja a Skandináv-félsziget felett van. Ennek peremén érkezik északkelet felől egyre szárazabb és néhány fokkal hűvösebb levegő a Kárpát-medencébe. Emiatt mérséklődik a felmelegedés Magyarországon is, de nem kell már heves zivatarok kialakulásától tartani.

A nyugodt időjárást hozó anticiklon területén alapvetően napos az idő. Többnyire 21 és 27 fok között változik a hőmérséklet, északon kissé hűvösebb, 14, 18 fok, délnyugaton pedig melegebb van, ott 29, 30 fokot is mérnek.

Az anticiklon keleti, délkeleti peremén változékonyabb az idő. A Balkán-félszigeten, a Fekete-tenger térségében gyakori a zápor, zivatar, a hőmérséklet a csapadék és a felhőzet függvényében tág határok között változik; 20, 21, illetve 29, 31 fok egyaránt előfordul.