Svéd poszméheket importál Nagy-Britannia

Vágólapra másolva!
Még 2000-ben nyilvánították kihaltnak a poszméheket, miután 1988 óta eltűntek a vidékről. Most azonban Svédországban egészséges kolóniákat találtak a rovarból, és körülbelül ötven királynőt sikerült is befogni belőlük.
Vágólapra másolva!

Új kolóniákkal tér vissza a brit vidékre a negyed évszázada eltűnt rövidszőrű poszméh - közölte az RSPB brit természetvédő szervezet (A rövidszőrű poszméh (Bombus subterraneus) utoljára 1988-ban bukkant fel Dél-Angliában, 2000-ben kihaltnak nyilvánították. Most azonban Svédországban egészséges kolóniákat találtak a rovarból, és körülbelül ötven királynőt sikerült is befogni belőlük. A természetvédelmi szervezet munkatársai a Kent grófságban lévő Dungeness térségében engedték hétfőn szabadon a poszméhanyákat, amelyek ezzel új esélyt kapnak a vidéken.

A helybéli farmereket támogatási programmal győzték meg arról, hogy a kerteket virágos sávokkal vegyék körbe, és fordítsanak gondot arra is, hogy maradjanak meg a virágos rétek is. Mindezek egyaránt fontosak a nektárfogyasztó rovaroknak, a poszméhektől kezdve a lepkékig. A Svédországban befogott méheket két hétig karanténban tartották a Londoni Egyetem Royal Holloway kollégiumában, hogy megbizonyosodjanak róla: nem hordoznak parazitákat.

A természetvédő szervezet azért választotta Dungenesst, mert huszonnégy évvel ezelőtt itt figyeltek meg utoljára rövidszőrű poszméheket - mondta Martin Harper, az RSPB természetvédelmi igazgatója. Anglia délkeleti részén egykor huszonhét poszméhfaj élt. A rovarokat elsősorban az intenzív mezőgazdálkodás tizedelte meg.