Újra kell tanulnunk a balatoni viharjelzést

Vágólapra másolva!
A tó minden egyes kilométeréről külön előrejelzés készül, a vészjelzés három medencére érkezik. Finomabb előrejelzési rács miatt ígér nagyobb biztonságot a fürdőzőknek és a fesztiválozóknak a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Vágólapra másolva!

Pontosabban igazodik a balatoni viharjelzés a kistérségek időjárásai viszonyaihoz az idei nyaralási szezontól. Az új felosztással egy Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, egy Badacsonytól Tihanyig tartó középső és egy Tihanytól Keneséig tartó keleti medence jött létre.

A három szektor kialakítása érdekében Fonyód-Bélatelepen és a Balatonlábdihegyen új fix viharjelző állomásokat építettek, és a rendszert további 14 mobil állomással egészítették ki. "Ez az ország legpontosabb meteorológiai jelző rendszere" - mondta Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértője.

A fejlesztés lényege egy nagyfelbontású előrejelzési rendszer, amelyet egy uniós pályázat keretében tesztelnek a tónál. A Balaton térségére egy kilométer felbontású négyzetráccsal készülnek a modellszámítások. (Az országos szintű előrejelzések általában úgy készülnek, hogy az adott térség fölé egy virtuális, tíz-ötven kilométer oldalú négyszögekből álló rács kerül.) Heizler szerint a fejlesztéssel jobban garantálható a zenei, kulturális és gasztronómiai fesztiválok biztonsága, és a szervezők is jobban felkészülhetnek a várható körülményekre.

Új táblákat fognak elhelyezni a strandokon, vízparti kempingekben, gyermektáborokban, szállodákban, közösségi üdülőkben, tömegrendezvényeken és kikötőkben. Erre azért van szükség a Somogy megyei katasztrófavédelem szerint, hogy a strandolók, vízibiciklizők, horgászok, csónakázók, szörfözők és vitorlázók is értelmezni tudják a viharjelző rendszer jelzéseit.

Az előrejelzési adatokat szeretné hozzáférhetővé tenni az önkormányzatoknak a Balatoni Fejlesztési Tanács - mondta Molnár Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója. Mivel ezt a közbiztonsági keretből szeretnék finanszírozni, a belügyminisztérium hozzájárulását várják. A pontosított balatoni előrejelzés egy közép-európai meteorológiai együttműködés kereténben készült. Az INCA célja nagyon rövid távra szóló előrejelzésekkel csökkenteni a szélviharok, áradások, sárlavinák, az eljegesedés és a szárazság kihatásait Luxemburgtól Magyarországig.

Fények jelzik a veszélyes időjárást a Fertő- és a Tisza-tónál is
A viharjelzési szezon április 1-jétől kezdődött. A Balaton és a Velencei-tó mellett a Fertő-tónál és a Tisza-tónál is lehet találkozni a villogó fényekkel. Ha egyik lámpa sem villog, nincs veszély. A percenkénti 45 felvillanás első fokú viharjelzéssel egyenlő, vagyis erős szél várható, a széllökések elérhetik a 40-60 km/órát. A másodfokú viharjelzést gyors villódzás, percenkénti 90 felvillanás jelöli: viharos szél várható, a széllökések erősebbek lehetnek 60 km/óránál. Ütemétől függetlenül a villogás már veszélyes időjárás lehetőségére figyelmeztet, nem árt az óvatosság.

A villogással jelzett időjárási helyzetek döntő többsége olyan, hogy az úszó, vitorlázó a közvetlen közelben semmi okát sem látja a viharjelzés kiadásának, viszont pár száz méterrel arrébb haladva már közvetlen életveszélybe kerülhet. A Balaton nagy területére való tekintettel idén már három medencére készül a viharjelzés: a nyugati medence Badacsony-Fonyód vonaláig tart, a középső a Tihanyi-félszigetig, a keleti pedig Balatonnak a félszigettől keletre eső része. Így elkerülhető, hogy a Tihany környékén vonuló zivatarfelhőkből kifutó viharos szél miatt viharjelzést kelljen kiadni az egész tóra akkor is, ha a nyugati medencében nincs is veszély.