Délutánra érkeznek a heves zivatarok

Vágólapra másolva!
Elsősorban délen és keleten lesz felhőszakadás és jégeső, viharos, 90 kilométeres órás széllökésekkel. A zivataros időjárást az okozza, hogy továbbra is frontzóna húzódik Magyarország fölött. A nedves, labilis légállapotú levegő kedvez a záporok kialakulásának.
Vágólapra másolva!

Heves zivatarok miatt huszonöt tiszántúli kistérségre adott ki délelőtt riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 15 órakor. A Záhonytól Szarvasig terjedő térségben károkozó széllökésekre vagy nagy méretű jégszemekre kell számítani a zivatarok miatt.

Kedden átmeneti felszakadozások mellett gyakran lesz erősen felhős az ég. Délelőtt kevesebb, délután pedig több helyen várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Hét megye kivételével az egész országban károkozó heves zivatarok alakulhatnak ki közepes valószínűséggel az OMSZ előrejelzése szerint. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Vas és Veszprém kisebb valószínűséggel fordulhatnak elő heves zivatarok, ezért Magyarország északnyugati részére csak első fokozatú a figyelmeztető előrejelzés.

Forrás: OMSZ
A vörössel jelzett térsében volt a legtöbb csapadék 15 órakor

A több hullámban kialakuló intenzív zivatarok jégesővel, viharos széllökésekkel járnak. Felhőszakadás esetén 30-40 milliméter csapadék hullhat, vagyis rövid idő alatt 30-40 liter eső zúdul egy négyzetméternyi felületre. Jégeső esetén 2 centiméteresnél is nagyobb jégszemek hullhatnak.

A viharos széllökések sebessége meghaladja a 90 kilométer/órát. A zivataros területeken kívül legfeljebb élénk széllökésekre van kilátás délnyugati irányból. A hőmérséklet délután 20, 26 Celsius-fok között várható. Késő este valamivel hűvösebb lesz, 15, 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétvégére válik nyugodtabbá az időjárás

A zivataros időjárást az okozza, hogy továbbra is frontzóna húzódik Magyarország fölött. A nedves, labilis légállapotú levegő kedvez a záporok kialakulásának. Szerdán már csak szórványosan valószínű zápor, főként nyugaton lehet egy-egy zivatar.

Az időjárás-érzékenyeket kettős fronthatás éri kedden is. A fejfájás, a migrén, a fáradékonyság és a szédülés hátterében légköri okok is meghúzódhatnak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő a közlekedők számára is veszélyforrás lehet.