Milliárdokat vár egymilliárd palacktól Illés

Vágólapra másolva!
Nagyobb termékdíjat vetne ki a kormány 2013-tól a műanyag palackokra az előkészítés alatt álló hulladékgazdálkodási törvénnyel, mondta Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. Jelenleg PET-palackból évente egymilliárd darab kerül forgalomba Magyarországon, ami 60 ezer tonna, nehezen lebomló szemétté válik, ha válogatatlanul dobják el.
Vágólapra másolva!

Az újratölthető, ismét felhasználható palackokra alacsonyabb, a leginkább környezetbarát üvegre pedig még kevesebb termékdíj rakódna a hulladékgazdálkodási törvény ősszel parlament elé kerülő tervezete szerint. Emellett újra bevezetik a betétdíjat, vagyis nem lesz érdemes eldobni az üres üveget, a sörös dobozt, mert a boltok visszaváltják - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

A terv szerint január elsején hatályba lépő törvénnyel 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába. A többletpénzből Illés szerint fel kell gyorsítani a hulladékgazdálkodási rendszer teljes körű átalakítását. Erre azért is szükség van, mert az EU szigorúan előírja a környezet megóvását célzó ipari és háztartási szemét kezelését és újrahasznosítását. Magyarország azonban ezen a területen elmaradt, ami súlyos szankciókkal fenyeget - mondta az államtitkár.

A szelektív hulladékgyűjtés ösztönzésével és a termékdíjjal az a cél, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot állítsanak elő. Jelenleg PET-palackból évente egymilliárd darab kerül forgalomba Magyarországon, ami kiürülve 60 ezer tonna, nehezen lebomló szemétté válik, ha válogatatlanul dobják el. Az államtitkár várakozása szerint az új törvény hatására kevesebb anyag érkezik a hulladéklerakókba, így átlagosan nem harminc-harmincöt év alatt telítődnek, hanem tíz évvel később.

A növekvő termékdíjat a cégek nem tudják majd továbbhárítani a lakosságra, mert 2013-tól ezen a területen központi árszabályozás lesz - mondta Illés. A törvénytervezet korlátozná hulladéklerakásra berendezkedett külföldi tulajdonú cégek működését. A terv szerint egy-egy ilyen társaságban kötelező lenne legalább 51 százalékos tulajdonosnak lennie az önkormányzatnak vagy az államnak. "Jelenleg az ilyen tevékenység egyötödét külföldi cégek végzik, amelyek a sok milliárdos hasznot kiviszik az országból, ami nem tartható" - mondta az államtitkár.