Másodjára bírt célba érni a napelemrepülő

napelemes repülő, napenergia, Andre Borschberg, Solar Impulse repülőgépet előkészítik technikusok
Vágólapra másolva!
Eredményes volt a Solar Impulse svájci napelemes repülőgép második kísérlete: 17 óra 30 perces repülés után, péntekre virradó éjszaka leszállt a dél-marokkói Varzazátban.
Vágólapra másolva!

A repülőgép André Borschberg irányításával Rabatból indult, és hajnali 1 óra 26 perckor érkezett a célállomásra. Ez volt az üzemanyag nélkül repülő, karbonszálas Solar Impulse második kísérlete, hogy elérje az Atlasz-hegység délkeleti részén fekvő települést (francia nevén Ouarzazate-ot). A 465 kilométeres út felénél Borschbergnek június 13-án vissza kellett fordulnia a rendkívül erős szél miatt. "A mostani út csodálatos volt. Nagyon örültem, hogy igen magasan repülhettem" - mondta.

A Solar Impulse-misszió irányítói azért választották célpontnak Varzazátot, mert a marokkói kormány e város mellett, a Szahara szélén akarja felépíteni a világ legnagyobb naperőművét. Az észak-afrikai ország öt naperőművet akar építeni, hogy csökkentse függőségét a fosszilis üzemanyagoktól. 2020-ra összesen kétezer megawatt napenergiát akar előállítani.

A Solar Impulse május 24-én indult a svájci Payerne-ből Madridba, a Marokkóba vezető első interkontinentális út első állomására. Rabatba június 5-én érkezett. Az utat a Solar Impulse svájci cég és a marokkói Napenergia-ügynökség (Masen) közösen szervezte. Jövőre világkörüli utat terveznek a napelemes géppel.