Kezdődik az újabb hőhullám

Vágólapra másolva!
Erős melegedés kezdődik csütörtök délutántól, hétvégén már 36, 38 fokos kánikula lesz. Az északra vonuló hidegfront nem éri el Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön északon és keleten erősen felhős időszakok is lesznek a napsütés mellett. Ezeken a területeken néhol zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Időnként megélénkül a nyugati, délnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 24, 31 fok között valószínű, késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken folytatódik a felmelegedés: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul. Északon változóan felhős, délen többnyire gomolyfelhős, napos idő várható. Néhol zápor, nyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat. Gyenge marad a változó irányú szél.

Magasnyomású levegőnek köszönhető a meleg

Anticiklon nyúlik be Európa középső és délnyugati területei fölé. A leszálló légmozgások miatt általában kevés, az Alpok térségében helyenként több a felhő, de csapadékról nem érkezik jelentés. Az északra vonuló hidegfront nem éri el Magyarországot, előtte továbbra is enyhe levegő áramlik az ország fölé.

Csütörtök délutántól intenzívebb melegedés kezdődik, mert a Kárpát-medence időjárását az anticiklon peremén áramló, egyre melegebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő határozza meg. Emiatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek az időjárás-érzékenyeknél. Előfordulhat levertség, fejfájás, migrén. A szédülésnek is lehetnek légköri okai. A reakcióidő továbbra is hosszabb lesz a megszokottnál. Erősödhetnek a szív-, és érrendszeri betegségekben szenvedők panaszai.