Napszúrásos idő lesz az egész héten

Vágólapra másolva!
Késő este és kora reggel is meleg lesz, a gomolyfelhők ellenére nem lesznek frissítő záporok. A fülledt, kánikulai meleg vasárnapig marad. Melegfront jellegű hatásra számíthatnak a frontérzékenyek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódik a kánikula. Az Alpokalján és északkeleten 26-27, az ország döntő részén pedig 28-30 Celsius-fok körül alakul a középhőmérséklet, vagyis este is forróság lesz a hajnali melegrekord után. A hőmérséklet délután általában 34, 39 fok között alakul.

Néhol 40 is fok is lehet, például a Duna-Tisza-köze déli részén. Ha ez bekövetkezik, akkor megdől a 38 fokos országos napi melegrekord, amelyet 1905-ben mértek - mondta Borbély Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Késő este 26, 33 fok közötti hőmérsékletre kell számítani. Túlnyomóan napos idő várható. Ha időnként meg is jelennek gomolyfelhők, csapadék sehol sem valószínű. Időnként megélénkül a déli, délkeleti szél.

Elsőfokú viharjelzés van érvényben a Balaton nyugati medencéjénél. A tavon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni, emiatt a parttól csak kétszáz méterre közlekedhetnek a csónakok és ötszáz méterre a vitorlások. 25 fokra melegedett a Balaton és a Tisza-tó vize, a Szelidi-tó 26, a Fertő-tó 27 fokos. Budapestnél 21 fokos a Duna vize, a Tiszáé Szolnoknál 25 fokos.

Kedd hajnalra 19, 25 fokra csökken a hőmérséklet. Kora délutánra ismét 40 fok közelébe melegszik a levegő: a legmagasabb nappali hőmérséklet 34, 39 fok között alakul. Többnyire derült, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül a délkeleti szél.

Vasárnapig marad a fülledt, kánikulai meleg. A sok napsütés mellett az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csütörtöktől fordulhat elő helyenként zápor, zivatar, de jelentős lehűlés nem várható.

Melegfront jellegű hatásra számíthatnak a frontérzékenyek a magasban az ország fölé áramló, egyre melegebb levegő miatt, annak ellenére, hogy front nincs. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, migrén, szédülés, és álmatlanság is előfordul. Ingadozhat a vérnyomás, csökken a koncentrálóképesség.

Extrém erős, átlagosan is 8-as szintű az UV-sugárzás, 15-17 perc alatt leéghet a bőr. A hőség miatt keletkező folyadékveszteséget érdemes folyamatosan pótolni ásványvízzel, gyümölcslevekkel. A mentők arra számítanak, még sűrűbben riasztják őket a hőség miatt a következő napokban - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Vörös figyelmeztetés van négy országban

Egész Közép- és Kelet-Európa időjárását magasnyomású levegő, azaz anticiklon határozza meg. A leszálló légmozgások miatt kevés a felhő az égen, ezért nincs csapadék sem. A Kárpát-medence fölé is száraz, meleg levegő áramlik dél felől. Magyarországon kívül Csehországban, Romániában, Horvátországban és Bulgáriában is meghaladja a hőmérséklet a 35-37 fokot. Magyarországon kívül a legmagasabb szintű (vörös) figyelmeztető előrejelzést eddig Lengyelország két délkeleti tartományáre, Horvátország keleti és Szerbia nyugati részére adták ki a meteorológiai szolgálatok.