Száz éve nem volt ilyen meleg júniusban

Vágólapra másolva!
Országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg hétfőn. Budapesten hatvan éve nem volt ilyen hőség június 2-án. Az abszolút melegrekord nincs veszélyben.
Vágólapra másolva!

Megdőlt hétfőn az országos és a budapesti napi melegrekord is. Június 2-án eddig Orosházán mértek 38 Celsius-fokot 1905-ben, most viszont Túrkevén 38,4 fok volt. Budapesten 1950-ben mértek 35,7 fokot ezen a napon, most 37,5 fokig emelkedett a hőmérséklet - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Amióta tudományos módszertan szerinti meteorológiai mérések léteznek, 2007 júliusában volt eddig a legmelegebb Magyarországon. Július 20-án Kiskunhalason 41,9 fokot - azóta ennyi az abszolút maximumhőmérséklet rekordja. A korábbi rekord a kecskeméti 41,7 fok volt.

Magyarországon 1871 óta regisztrálják hivatalosan a hőmérsékletmérések eredményét. A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az idő folyamán a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy hibás érték maradt az adatok között, különösen a 20. század első felében - tájékoztat az OMSZ. Ebből az időszakból ugyanis túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adatai a szolgálatnak.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos helyi hatások megerősödésének következménye - derül ki az OMSZ tájékoztatásából.

Forrás: MTI