Csak villámvédett tévéért fizet a biztosító

Vágólapra másolva!
Ha valaki nem szerel fel túlfeszvédőt, több százezezres kár érheti a nyári zivatarok miatt. A júniusi zivatarok villámcsapásai százmilliós károkat okoztak az érzékeny elektronikai berendezésekben országszerte.
Vágólapra másolva!

Több biztosító szigorítja kártérítési szabályait. Így csak akkor fizet a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazmatévéért és más szórakoztatóelektronikai eszközért, ha a berendezéseket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte a tulajdonosa - tájékoztat a CLB biztosítási alkuszcég. A biztosítók akkor állják a károkat, ha a plazmatévét és társait nem közvetlenül a fali csatlakozóból, hanem villám- és túlfeszültségvédőn keresztül látják el árammal a tulajdonosok.

A szigorítás oka, hogy túl sok az úgynevezett másodlagos viharkár. Nem véletlen az alkuszcég szerint, hogy erre éppen most került sor, mert csak az elmúlt két hónapban olyan erős villámlással járó viharok tomboltak az ország különböző pontjain, hogy a kockázatviselőknek több százmillió forintot kellett kifizetniük. Az elmúlt hónapban június 9-én a Balatontól délkeletre eső területen, a Székesfehérvár, Paks és Siófok közrezárta háromszögben csapott le legtöbbször a villám az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint.

A kártérítések jelentős része tönkrement elektronikai berendezésekért, azon belül is a villámcsapás okozta úgynevezett másodlagos hatásaként megrongált szórakoztatóelektronikai eszközökért járt. Az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motoroknál, riasztóknál továbbra sem feltétele a kifizetéshez a túlfeszültség elleni védelem.

A villámhárító az épület tetején csak azt akadályozza meg, hogy a villám ne közvetlenül az ingatlanba csapjon. Az egyre érzékenyebb elektronikai eszközök a levegőben hirtelen felhalmozódó elektromos töltés miatt mennek tönkre. A hatékony túlfeszültségvédők ára pár tízezer forint. Semmibe sem kerül, de kényelmetlenebb megoldás zivatar idején áramtalanítani a készülékeket, nem feledkezve meg az antenna- és hálózati kábelek eltávolításáról.