Szombaton strandidő, utána lehűlés

Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt az ország nagy részén még strandidő lesz, de délutántól egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani.
Vágólapra másolva!

A hét utolsó napjaiban is változékony időben lesz részünk, hiszen több front is eléri a szárazföld belsejét. Napsütésre és strandidőre elsősorban szombat délelőtt számíthatunk. Viszont szombaton a késő délutáni, esti óráktól sokfelé zavarhatja meg a szabadtéri programokat egy érkező hidegfront, aminek útját záporok, zivatarok kísérik. A front előtt főleg a délkeleten élők még kánikulára számíthatnak, vasárnap azonban a front mögött országszerte felfrissül a levegő, kellemes idő ígérkezik a kerti munkákhoz.

A következő 24 órában melegfront jellegű hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat levertség, fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökken a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon.

Pénteken az ország nagyobb részén fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, de északnyugaton sok felhőre és csak néhány órás napsütésre számíthatunk. Főként északnyugaton és az északkeleti határ mentén fordulhat elő zápor, zivatar. Északnyugaton ismét megerősödik az északnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légáramlás. Zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A csúcshőmérséklet 26, 31 fok között várható, de északnyugaton ennél több fokkal is hűvösebb lehet.

Szombaton eleinte túlnyomóan napos idő várható, majd főként északon és nyugaton megnövekszik a felhőzet. Délutántól a keleti, délkeleti országrész kivételével egyre többfelé várható zápor, zivatar. A délnyugati szél északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29, 35 fok között alakul, északnyugaton lehet ennél hűvösebb.

Vasárnap napközben átmenetileg felszakadozik a zárt felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Több helyen valószínű eső, zápor. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Az előttünk álló hétvégén eleinte csak kissé, vasárnaptól már határozottabban mérséklődik a meleg, emiatt rekordok dőlése nem valószínű. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 35, vasárnap 22, 28 fok között várható. Az eddigi melegrekord 38,1 fok volt, amelyet Túrkevén, 1931. július 15-én mértek, Budapesten a melegrekord 37,7 fok volt 2011. július 14-én. Az abszolút minimum 3,2 fok volt, amit 1919-ben július 14-én Dobogókőn figyeltek meg, Budapesten az abszolút minimum 8,9 fok volt, amit 1888-an július 15-én mértek.

Ilyen volt a héten az időjárás

Az elmúlt hétvégén és e hét elején folytatódott a hőség. Túlnyomóan napos idő volt, de eleinte csak néhol, majd északon, északkeleten több helyen, másutt elszórtan alakult ki zápor, zivatar. Egy-egy hevesebb zivatarban felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés is előfordult. Szombaton, vasárnap a maximumhőmérséklet 31, 38, hétfőn, kedden 27, 37 fok között alakult. Szombaton Budapesten megdőlt a melegrekord is. Az éjszakák is melegek voltak, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 15, 24, később 13, 21 fok között alakult.