Vágólapra másolva!
Estére megérkeznek a zivatarok. A jövő hét elejéig nem lesz 30 foknál melegebb az idő. A strandolásnak nem igazán kedvez, hogy a Balaton és a Velencei-tó vize egyaránt 20 fokra hűlt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön sok lesz a napsütés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 35 Celsius-fok között várható. A napi középhőmérséklet elsősorban a Dunántúl északnyugati részén és a főváros belterületén érheti el a 25 fokot. Késő este 20, 28 fok valószínű. Ezzel a csütörtök lesz a hét legmelegebb napja, a strandolásnak viszont kevésbé kedvez, hogy a Balaton és a Velencei-tó vize egyaránt 20 fokosra hűlt.

Meleget tol maga előtt a front

Délután időnként már erősebben megnövekszik a felhőzet nyugaton és északon. Szórványosan zivatarokra kell számítani késő délutántól, estétől a Dunántúl északi felében és az ország északi részén. A zivatarokat viharos, 60-75 kilométer/órás széllökés kísérheti. Napközben a déli, délnyugati szél helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet.

Az éjféli órákig egy-egy heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, több mint 90 kilométer/órás széllökéssel és jégesővel. Rövid idő alatt több mint 25 liter csapadék hullhat egy négyzetméternyi felületre, a jégszemek átmérője nagyobb lehet 2 centiméternél. A zivatarok miatt első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. (Részletes, hét napra szóló előrejelzésünket itt találja.)

A kánikulát az okozza, hogy egy Magyarországtól nyugatra, északnyugatra elhelyezkedő hullámzó frontzóna előtt többnyire száraz, egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé csütörtök estig. Az erőteljes melegedés fokozottan megterheli a szervezetet, különösen a melegfrontra érzékenyeket. Náluk fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság jelentkezhet, és ingerlékenyebbé válhatnak az időjárás miatt.