Vágólapra másolva!
Fákat és hirdetőtáblákat döntött ki a szél Budapesten, leállt a Nyugati pályaudvar. Az OMSZ este nyolc megyére harmadik fokozatú, piros fokú riasztást adott ki, de péntek reggel már csak első fokú, sárga riasztás volt érvényben. Heves zivatarokkal, 90 kilométeres széllel, jégesővel érkezett a hidegfront Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Péntek reggelre az ország egész területén megszűnt a piros és narancssárga (másod és harmadfokozatú) riasztás a tomboló viharok miatt: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sárga, első fokú riasztásra mérsékelte az előrejelzését. Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében már az első fokú riasztás is megszűnt, Csongrádban és Békésben pedig viharok helyett már a várható hőség miatt figyelmeztet az OMSZ.

Korábban másodfokú, narancssárga riasztás volt érvényben Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, és Békés megyében is a helyenként kialakuló heves zivatarok miatt, amelyeket 90 km/h sebességet meghaladó széllökések, és nagy méretű jég kísérhetett.

Csütörtök este az OMSZ még harmadik fokozatú, piros riasztást adott ki Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés megyére, valamint Budapestre is az érkező vihar miatt. Az MTI információi szerint a fővárosban a X. kerületben egy nagyméretű hirdetőtáblát döntött ki a szél, a IX. kerületben pedig egy fa dőlt rá egy autóra. Budapesten több nagyobb kereszteződésben nem működtek a jelzőlámpák, így a Hungária körút és a Kerepesi út, valamint az Üllői út és a Határ út találkozásánál sem.

Több vasútvonalon fennakadások voltak

Tartós zárlat miatt nem indított és nem fogadott vonatokat Budapest-Nyugati pályaudvar. A Mávinform nem sokkal éjfél után közölte, hogy újra indít és fogad vonatokat a Nyugati és megindult a vasúti közlekedés az esztergomi, a váci, a szobi, a ceglédi, a szegedi és a lajosmizsei vonalon.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonal Érd-Százhalombatta közötti szakaszán kidőlt fa, Százhalombatta és a Dunai Finomító között a felsővezeték-hálózat zárlata akadályozta a vasúti közlekedést. Ezeken a szakaszokon is járnak már a vonatok

Újra közlekednek a járatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonal Hort-Csány-Kál-Kápolna közötti szakaszán, valamint a Hort-Csány és Hatvan között kora este történt baleset helyszínelése is befejeződött, így ezeken a szakaszokon is megindult a vasúti közlekedés.

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalon Kunszentmiklós-Tass és Soroksár között ugyanakkor még tart a vihar utáni kármentesítés. Itt a munkálatok végéig Soroksár és Kunszentmiklós-Tass között autóbuszok szállítják a vonattal utazókat - áll a közleményben.

Hidegfront érte az országot

Hidegfront érte el csütörtök este az országot. Győr-Moson-Sopron megyére, valamint Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több térségére másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt még csütörtök koraeste.

A Balatonnál másodfokú, a Tisza-tónál és a Velencei tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méterre közlekedhetnek.

Darányi Mariann meteorológus korábban azt mondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul.