Vágólapra másolva!
Főleg az Alföld középső és keleti részén lesznek nagy zivatarok. Estig marad a fülledt, esős idő. Az intenzívebb zivatarokban néhol jégeső is eshet, 1-2 centiméter átmérőjű szemekkel.
Vágólapra másolva!

Első szintű riasztást adott ki felhőszakadás miatt huszonhat, jórészt dunántúli kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Komáromtól Paksig. A Balatonnál riasztás van Balatonalmádi és Siófok térségében; a tó nyugati és keleti medencéjénél első szintű viharjelzés érvényes.

Csütörtökön is többfelé várható zápor, zivatar, főleg délután. Helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter, néhol akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat (vagyis ennyi liter eső hull egy négyzetméternyi felületre). A nagyobb mennyiségű esőre inkább az Alföld középső és keleti, délkeleti területein és az Északi-középhegységben kell számítani. Ezért második szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyére.

Az intenzívebb zivatarokban néhol jégeső is eshet, 1-2 centiméter átmérőjű szemekkel. Csak egy-egy helyen fordulhat elő viharos, azaz 60 kilométer/órát elérő kifutószél. Az esti óráktól fokozatosan véget ér a zivatartevékenység.

A rétegfelhőzet csökkenése után hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, csak keleten, északkeleten lesz eleinte nagyobb területen erősen felhős vagy borult az ég. Emellett gyakoribbá és egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, ez vezet a felhőszakadással járó záporok, zivatarok kialakulásához. A szél csak zivatarok környékén erős9dik meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható. Késő estére 19, 24 fok közé hűl a levegő.

A hirtelen leeső sok csapadékot az okozza, hogy a Kárpát-medence felett egy fokozatosan gyengülő magassági hideg légörvény helyezkedik el. Az alsóbb légrétegekben viszont meleg, nedves a levegő. A kettő együttesen kedvez az egyre inkább helyi jellegű záporok, zivatarok kialakulásának. A hidegörvény miatt felhős az ég Közép-Európa nagy részén. Sokfelé esik, zápor, zivatar is előfordul.