Amerikai fúrólégy pusztítja a diót

nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa), invazív faj
Vágólapra másolva!
Bizonyítottan megjelent Magyarországon is a diófáknak az az Észak-Amerikából származó kártevője, amely miatt a termésnek akár a fele veszendőbe mehet. A nyugati dióburok-fúrólégy invazív fajnak számít, a karanténlistán is szerepel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A tudományos nevén Rhagoletis completa Cressonnak hívott fúrólégy az Egyesült Államok és Mexikó területéről származik. Az 1980-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban.

Tápnövénye a dió, a termés burkát károsítja. A fúrólégy gyorsan terjed és szaporodik a számára kedvező európai éghajlaton, és azért is, mert a diófa megszokott tagja a házi kerteknek, a közterületeknek, parkoknak, erdőknek, de ültetvényben is hasznosítják.

Magyarországon először Kőszeg körzetében bukkant fel 2011-ben -erről a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet munkatársai számoltak be. A térségben NÉBIH fokozott növényegészségügyi felderítést rendelt el, ennek eredményeként most igazolták: valóban fúrólégyről van szó.

A kifejlett fúrólégy szárnyának 8-10 milliméter a fesztávolsága. A rovar barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán. Lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 milliméter hosszúságúak. Báb alakban telel át a talajban. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, ezalatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg.

Forrás: NÉBIH/P. Legros, Eppo Gallery
Ekkora kárt okoz a dió termésén a fúrólégy lárvája

A dióburok-fúrólégy kártétele jól látható a még zöld dión. A termés felületén kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetők meg. A termésburok a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, megfeketedik. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról. A termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A károsítónak egyelőre nem tudni, mi a természetes ellensége, ezért permetezni lehet ellene a fákat a NÉBIH kiadta szükséghelyzeti eseti engedéllyel. A hatóság szerint fontos megakadályozni azt is, hogy a fúrólégy lárvája ne kerüljön a talajba. A talaj fóliaborításával lehet elérni, valamint el kell égetni a már lehullott, zöld burokban levő terméskezdeményeket, burokmaradványokat.

Ha valaki azt gyanítja, hogy a diófáját a fúrólégy pusztítja, vagy, ha úgy véli, látta a kifejlett egyedet, azonnal értesítse az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot. Az észlelést nehezíti a NÉBIH információi szerint, hogy a kártétel könnyen összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésének (Xanthomonas campestris cv. juglandis) tüneteivel, amelyek csak meleg, párás időben jelentkeznek.