Erős viharok lesznek a hőség után

Vágólapra másolva!
Szolnok, Paks és Pécs környékén lesz a legnagyobb a kánikula, majd egy hidegfront miatt pár fokkal hűvösebb lesz. A front viharos széllel, jégesővel, heves zivatarokkal érkezik. Néhol 90-100 kilométer/órás széllökéssek is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tetőzik a hőhullám. A szikrázó napsütésben gyorsan melegszik a levegő. Kora délután már 35, 40 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. Szolnok, Paks és Pécs környékén lesz a legnagyobb a forróság, Budapesten 38 fok lesz a déli órákban. Késő estére is csupán 27, 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Emiatt a napi középhőmérséklet is magas lesz, várhatóan 26 és 31 fok között alakul. Megdőlhet a napi melegrekord is: 1905-ben Orosházán 40,2 fokot mértek augusztus 6-án.

Napsütés és nagy meleg lesz a Balatonnál és a Velencei-tavon is: 37-38 fokig emelkedik a hőmérséklet kora délutánra. Késő este 30-31 fok valószínű. A víz Siófoknál 25, Agárdnál 26 fokos. A napsütést időnként fátyolfelhők zavarhatják meg, csapadék nem valószínű.

Túlnyomóan derült, száraz időre lehet számítani, zivatar sehol sem valószínű. Késő este északon, északnyugaton lehet néhol több gomolyfelhő. Megélénkül a déli, délnyugati szél, nagyobb területen időnként meg is erősödik, elsősorban a Dunántúlon.

Forrás: OMSZ
A vörössel és a lilával jelzett térségekben lesz a legmelegebb

Pár fokkal lesz hűvösebb a hidegfront után

Keddre virradóra markáns hidegfront éri el az országot északnyugat felől. A front viharos, 60-80 kilométer/órás sebességűre fokozó széllel érkezik a Dunántúlra és a Duna-Tisza-közére. Itt-ott heves zivatar is kialakulhat éjszaka az északnyugati határvidéken, kedden napközben az Alföld északi részén, illetve az Északi-középhegységben. A zivatarokat 90-100 kilométer/órás széllökés és jégeső kísérheti, 2 centiméter átmérőjű jégszemekkel.

Emiatt az ország nagy részén megszűnik a hőség, viszont a déli és keleti megyékben még 25, 27 fok között alakul a középhőmérséklet. Kora hajnalban 19, 25 fokig hűl a levegő, kora délután 27,34 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet (országos átlagban). A kánikula a hét második felére enyhül számottevően, hétvégén már 26 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet kora délutánonként.

Afrikai meleg

A nagy meleget az okozza, hogy sekély ciklon helyezkedik el Észak- és Nyugat-Európában. Ennek előoldalán igen meleg levegő áramlik Észak-Afrika felől a Kárpát-medencébe. Európa déli és középső részén egy anticiklon miatt van napos idő. A leszálló légmozgások miatt csapadék nincs. A csúcshőmérséklet általában 28, 35 fok között változik, néhol viszont 36, 39 fokot is mérnek.

A kánikula megviselheti az erre érzékenyek szervezetét: fejfájás, migrén, levertség jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. A közlekedésben növeli a balesetveszélyt. A déli órákban nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, csak 11 óra előtt és 15 óra után érdemes a napon tartózkodni.