Hátizsákkal mérik a szmogot Milánóban

Vágólapra másolva!
Újfajta módszerrel mérik szeptembertől az olasz városok levegőjének szennyezettségét: a gyalogosok hátán viselt hátizsák lesz a mérőeszköz. Ez az első fejlesztés, amellyel a járókelők tényleg megtudhatják, mekkora szennyezés éri őket.
Vágólapra másolva!

A könnyen hordható berendezés folyamatosan szolgáltat majd információkat a belélegzett levegő minőségéről. Olaszországból a Piemonte tartományban működő alapítvány és a római La Sapienza tudományegyetem csatlakozott az Európai Unió finanszírozásával zajló EveryAware elnevezésű programhoz, amely az európai városok szmogszintjét kívánja felmérni.

A programban az az újdonság, hogy a légszennyezettségi adatokat nem az utcákon rögzített műszerekkel, hanem a járókelők útvonalát követő, a hátizsákban elhelyezett mozgó állomásokkal mérik. "Ez az első program, amely aktívan bevonja a lakosokat, tudatosítva bennük a környezetszennyezés problémáit. A hátizsák nem nehéz, és könnyen hordható" - mondta Vittorio Loreto, a Fondazione Isi olasz tudományos alapítvány felelőse.

A szmogfelmérésben részt vevő olasz városok névsorát a környezetszennyezéssel évtizedek óta küzdő Milánó vezeti. Jelenleg várják a hátizsákot viselő önkéntesek jelentkezését.

Az Egyesült Államokban a vártnál szinte négyszer annyi támogatást kapott egy hasonló, szintén a lakosság részvételére alapozó légszennyezésmérő fejlesztés a Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalon. Az Air Quality Egg kültéri nitrogén-dioxid- és szén-dioxid-szenzorokból áll, amelyek rádiókapcsolatban állnak a tojás alakú beltéri egységgel. Az érzékelőket az épület közelében ajánlják elhelyezni a fejlesztők. Azért választották ezeket a gázokat, mert érzékelésükre könnyen lehet szenzorokat barkácsolni, másrészt jól jellemzik az adott környéket érő ipari légszennyezés szintjét.

A központi egység interneten küldi az adatokat a Cosm https://cosm.com/about_us nevű szolgáltatás szerverére, ahol az információkat más alkalmazások dolgozhatják fel; például SMS-t kaphat valaki arról, ha az ő környékén meghaladja a légszennyezés az előre beállított szintet.