Tíz éve lehet még az északi jégnek

jégolvadás, jéghegy, Grönland, teljes olvadás
Vágólapra másolva!
Jóval inkább olvad nyáron az Arktiszon, mint remélték. Nem csak a méret, a jégtakaró vastagsága is fontos. Tavaly nyáron 900 köbkilométer jég tűnt el, ami 50 százalékkal több, mint amennyit a sarkkutatók korábban becsülték.
Vágólapra másolva!

Kilencszáz köbkilométer jég tűnt el 2011-ben az Északi-sarkvidékről az Európai Űrügynökség (ESA) friss műholdas adatai szerint. Ez 50 százalékkal több, mint amennyit a környezet- és sarkkutatók becsültek. "Előzetes vizsgálataink szerint jóval nagyobb mennyiségű jég olvad el nyaranta az Arktiszon, mint korábban becsültük" - mondta dr. Seymour Laxon, a londoni University College sarkkutató központjának munkatársa. Ebben az ütemben tíz év alatt teljesen jégmentessé válhat nyaranta az Arktisz.

Forrás: CPOM-UCL-ESA

A központ az ESA 2010-ben felbocsátott Cryosat-2 műholdjának adatait elemezte, különös tekintettel a jégtakaró vastagságára. Ez azért fontos szempont, mert korábbi vizsgálatok főleg a jég kiterjedésére összpontosítottak. A jég állapotát tengeralattjárók segítségével vett mintákon is elemezték, így kaptak összképet az arktiszi jégolvadásról.

2004 telén az Arktiszon körülbelül 17 ezer köbkilométer jég volt, míg az idei télen már csak 14 ezer köbkilométer. A veszteséget érzékelteti, hogy míg 2004 nyarán 13 ezer köbkilométer jég borította a térséget, most viszont 7 ezer köbkilométer.

A műhold magasságmérő berendezése mikrohullámú sugárzás kibocsátásával vizsgálja a jég felszínét. Az University College kutatói abból számolják ki jég vastagságát, hogy mennyi idő alatt verődik vissza a jégtábláról a sugárzás, és mennyi idő a tengervíz felszínéről, a jég repedéseiből. A kettő különbségéből ki lehet számolni a jégnek a tengerszint feletti magasságát.

"A CryoSat-2 működésbe lépése előtt csak azt láttuk, hogy egyre kisebb területen borítja jég nyaranta az Arktiszt, de csak felületes információink voltak arról, hogy mennyire vékony a jég. Most pontos adataink vannak arról, hogy az olvadás még jelentősebb, mint korábban gondoltuk" - mondta Chris Rapley, az University College munkatársa.