Óriási napernyőkkel kell védeni a korallzátonyokat

Vágólapra másolva!
Hatalmas napernyők védhetik meg a különösen veszélyeztetett korallzátonyokat a jövőben kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

Sok korallzátony létét olyan súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás, hogy sürgősen új módszerek kidolgozására van szükség. Az Ausztrália keleti partjánál kétezer kilométer hosszan elterülő Nagy-Korallzátony bizonyos területeit csak az óriási árnyékolók menthetik meg - mondta Ove Hoegh-Guldberg, a brisbane-i Queenslandi Egyetem tengerkutatója. Hozzáfűzte, hogy a napernyők segítségével viszont elkerülhető lehet a korallok kifehéredése és elpusztulása.

"A klímaváltozás mértéke és sebessége nagyobb, mint amihez számos faj képes alkalmazkodni, majd fennmaradni" - írta az ausztrál szakértő amerikai kollégáival a Nature Climate Change című szaklapban.

Megítélésük szerint a szén-dioxid mennyiségének növekedése a légkörben példa nélküli veszélyt jelent a tengeri élővilágra, ezért a tengeri ökoszisztéma megmentése érdekében valószínűleg a hagyományostól eltérő módszerekre is szükség lesz. A napellenzők mellett a kutatók azt is javasolják, hogy áramlökésekkel serkentsék a korallok növekedését.

Szénipara miatt Ausztrália a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói közé tartozik egy főre vetítve. A kormány 2020-ig öt százalékkal a 2000-es év szintje alá akarja csökkenteni a kibocsátás mértékét.