Szépen melegszik az idő a hétvégéig

Vágólapra másolva!
Egyre több az allergiát kiváltó virágpor a száraz, napos időben. Eső, zápor, zivatar nem lesz. Egy anticiklon hatására többnyire száraz, ismét melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, és nincs front sem.
Vágólapra másolva!

Kedden és szerdán alapvetően száraz, napos idő lesz. Csapadék nem várható, és veszélyes időjárási jelenségekre sem kell számítani. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. Kedden délután 24, 29 Celsius-fokig melegszik a levegő. Késő este 14, 21 fok között valószínű a hőmérséklet. Szerda hajnalban a leghidegebb vidékeken 6 fok lesz, a legmelegebb tájakon 14. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

A derült, csendes időt ismét egy anticiklon okozza Dél- és Kelet-Európa fölött. Emiatt tovább tart a kánikula a kontinens déli, délkeleti részén; délutánonként többnyire 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Balkán- és a Pireneusi-félszigeten 36, 40 fokot is mérnek. Az anticiklon hatására többnyire száraz, ismét melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, és nincs front sem.

Forrás: OKI
A pirossal jelzett településeken van a legtöbb pollen a levegőben. Részletekért kattintson a térképre!

Ugyan a levegőt felfrissítette a vasárnapi hidegfront, de továbbra is erős az UV-B sugárzás. Ilyen körülmények között húsz perces napozást ajánl az ÁNTSZ. 11 és 15 óra között nem érdemes a napon tartózkodni, mert az érzékeny bőrűek, kisgyermekek 20-30 perc alatt leéghetnek. A Balaton vize 21 fokos, a Velencei-tóban 22 fokot mértek.

Továbbra is nagy a pollenterhelés. Nyolc városban nagyon magas a parlagfű virágporának koncentrációja, de nagyon sok pollent szór a kender és a csalánfélék is az Országos Közegészségügyi Intézet mérései szerint. Tüneteket okozó mennyiségben van még jelen a libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék virágpora. Alacsony koncentrációban észlelték az esernyővirágzatúak és a lórom virágporát.