Magyar aktivistát vittek be Moszkvában

Jegesmedvének öltözött Greenpeace-akvitistákat vesz őrizetbe a rendőrség, Moszkva, Gazprom központ
Vágólapra másolva!
Jegesmedvének öltözött Greenpeace-aktivisták zárták le szerda reggel a Gazprom moszkvai központjának bejáratát úgy, hogy a kerítéshez láncolták magukat. Követelésük az, hogy az orosz vállalat haladéktalanul hagyjon fel sarkvidéki olajfúrási terveivel. Tizenegy aktivistát, köztük egy magyar lányt, őrizetbe vett a rendőrség a szabálysértés miatt - közölte a környezetvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

A rendőrségen mindenkitől elvették a telefonját. Jelenleg tolmácsra várnak, hogy a kihallgatás megkezdődjön. "Többet egyelőre nem tudunk róluk, de bízunk benne, hogy estig elengedik őket" - mondta Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse. Az aktivisták ellen valószínűleg szabálysértési eljárás indul.

Az aktivisták lezárták a Gazprom moszkvai épületének bejáratát és a kerítéshez láncolták magukat. Ezzel egy időben Berlinben Greenpeace-aktivisták egy olajfúrótorony három méter magas, csöpögő modelljét helyeztek el a vállalat irodája elé. Az akciók a múlt heti megmozdulásoknak a folytatásai: akkor a szervezet aktivistái azt igyekeztek megakadályozni, hogy elkezdődjön a munka a világ legnagyobb gázcégének olajfúró platformján a Pecsora-tengeren. A Prirazlomnaja platformot Moszkvától körülbelül 1800 kilométerre északkeletre állították fel; a helyszín itt látható a Google műholdfotós térképén.

Forrás: Greenpeace
Az akvitisták a Gazprom-központ előtt Moszkvában

Forrás: Greenpeace
Őrizetbe vette őket a rendőrség

A Gazprom a jövő év elején akarja megkezdeni az olajkitermelést Pecsora-tengeren, pedig a platformnak nincs olajkiömlés esetére szóló vészforgatókönyve a Greenpeace információi szerint. Környezetkutatók azért tartják kockázatosnak a sarkvidéki kitermelést, mert a hosszú sarki tél és a mínusz 50 fokos hidegek különösen nehézzé teszik a mentőmunkálatokat egy esetleges olajömlés esetén. Stoll Barbara szerint kizárólag úgy lehet megelőzni a katasztrófát, ha " betiltjuk ezen a sérülékeny területen az összes fúrást és védett területté nyilvánítjuk az Északi-sarkvidéket".