Így látjuk valójában a villámokat

heves zivatar, Christchurch, Új-Zéland, villámlás
Vágólapra másolva!
Jó sokszor kell kattintania egy fotósnak, ha olyan képet akar, amelyen egyszerre fénylik a zivatarfelhő és borul sötétbe az utca. Új-zélandi felvételek a 2010-es földrengés két éves évfordulójára érkező viharról.
Vágólapra másolva!

Egy órán át tartó heves zivatar csapott le az új-zélandi Christchurch városára a 2010-es földrengés két éves évfordulóján szeptember 4-én. A helyi meteorológiai állomás háromszáznál több villámlást figyelt meg. A viharos széllökések egy lakóépületnek felkapták a tetőszerkezetét. A 3 centiméteres szemekből álló jégeső két üvegházat tett tönkre, de számos bejelentés érkezett a biztosítókhoz betört ablakokról, szélvédőkről, megsérült autókról is.

Forrás: Aaron Campbell
Így csapkodtak a villámok Christchurchben (teljes felbontás a fotós Facebook-oldalán)

Egy helybeli fotós, Aaron Campbell vasárnap tette közzé képeit a zivatarról. Az úgynevezett nagy dinamikatartományú (HDR) képek úgy készültek, hogy a fotós eltérő beállításokkal többször exponált ugyanarról a helyről, majd képszerkesztő szoftverrel egyesítette a felvételeket. Az így előállított HDR-képen egyszerre látható a villám, a megvilágított utca és a szinte fekete égbolt. Az emberi szem és agy képes egyszerre észlelni a nagyon sötét és nagyon világos részleteket, míg a fényképezőgépek szenzorai nem.