Vágólapra másolva!
Zivatarokra, viharos széllökésekre kell számítani. A legtöbb eső a szárazság sújtotta Dunántúlra érkezik. Csütörtökön a Tiszántúlon hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt, másutt túlnyomóan borult ég lesz a jellemző.
Vágólapra másolva!

Markáns hidegfront éri el Magyarországot délután északnyugat felől. A front hullámot vet Észak-Olaszország felett, ezért a csapadék nagy része a Kárpát-medence közepén hull le (a jelenségről lásd korábbi cikkünket). A hideg levegő is csak a Dunántúlra és a középső országrészbe tud betörni. Kelet-Magyarországon folytatódik a meleg, egyelőre eső, zápor sem várható.

Mosonmagyaróvártól Körmendig tizenöt kistérségre első szintű (sárga) riasztást adott ki a 70 kilométer/óránál erősebb széllökések miatt az Országos Meteorológiai szolgálat. A front érkezésekor a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 80 kilométer/órát is. Éjfél körül éri el a front a Duna vonalát, de a széllökések valószínűleg nem lesznek erősebbek 60 kilométer/óránál.

Erősebb zivatarra főként Vas és Zala megyében van esély, viharos szél és kisebb méretű jég kíséretében. Heves zivatarok valószínűleg nem alakulnak ki. Este késő este az egész Nyugat-Dunántúlon eső, zápor lesz. Csütörtökön a Dunántúl többi részén és a Duna vonalában is esni fog. Nagy mennyiségű csapadék érkezik: a legtöbb eső a Dunántúl délnyugati felén valószínű, 20-40 milliméterre számítanak a meteorológusok. (A térséget rendkívüli szárazság sújtja.)

Csütörtökön hajnalban általában 13, 18, nyugaton 8, 12 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Keleten szinte alig lesz eső, csupán a Dél-Alföldön és északkeleten valószínű kis mennyiségű csapadék. A Tiszántúlon hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt, másutt túlnyomóan borult ég lesz a jellemző. Délután a Dunántúlon mindössze 10, 16 fok lesz a csúcshőmérséklet. A középső és a keleti régiókban többnyire 22, 26, az Észak-Alföldön 26, 29 fok közé melegszik a levegő.