Vágólapra másolva!
Még egy évig a mélyben maradnak az Északi-sarkvidék kőolaj- és földgázkészletei. A Shell bejelentette: elhalasztja a vitatott fúrásokat Alaszka keleti partjainál, miután megsérült a tengert egy esetleges olajömléstől védő hajó legfontosabb berendezése.
Vágólapra másolva!

Az olajcég a Csukcs-tengeren kezdett volna bele a kitermelésbe, de a műveletet sorozatos balesetek kísérték. A cég Noble Discoverer nevű fúróhajója szeptember 9-én kezdte meg kialakítani az első olajkutat az alaszkai partok közelében. Alig egy nap után egy jéghegy úszott a térségbe, veszélyeztetve a hajó épségét, így a műveletet leállították.

A vállalat hétfőn Seattle közelében tesztelte a tengert az olajszennyezések elől óvó hajóját, az Arctic Challengert. Amikor a vízbe engedték a kőolajat összegyűjtő kupolát, a berendezés eddig még nem ismert okok miatt megrepedt - mondta a Shell egyik szóvivője, Curtis Smith. Az Egyesült Államok környezetbiztonsági hatósága szerint a cég nem fúrhat le az olajat tartalmazó rétegekig mindaddig, amíg a kormányzati ellenőrök biztonságosnak nem találják az Arctic Challengert.

Forrás: Shell
Olajömlés-elhárítási gyakorlat Valdeznél (Alaszka) a Nanuq fedélzetén 2012 májusában

Mivel a hiba felderítése és a berendezés megjavítása túl sok időbe kerülne, a Shell úgy döntött, hogy elhalasztja a fúrásokat, mert egyébként is szeptember 24-éig folytathatná a műveleteket az alaszkai partoknál. A hajóval már korábban is számos légszennyezési probléma volt. A Shell kitermelésének volumenét már a nyár folyamán csökkenteni kellett a jeges tengervíz miatt, továbbá az alaszkai őslakosság hagyományos bálnavadászata alatt sem folytathatta tevékenységét a cég.

Az Északi-sarkvidék orosz felségvizein a Gazprom megbízásából készítenek elő olajfúrótornyot a Pecsora-tengeren. A torony üzembe helyezését a Greenpeace aktivistái igyekeztek meggátolni. Számos oceanográfus, gleccser- és klímakutató attól tart, hogy a felmelegedés miatt egyre elérhetőbbé váló arktiszi szénhidrogénkészletek kitermelése tovább fokozza a globális felmelegedést a következő évtizedben. Az alaszkai azért érzékeny helyszín, mert itt, a Vilmos herceg-szorosnál szennyezte el a tengert körülbelül százezer tonna nyersolajjal a zátonyra futott Exxon Valdez tankhajó 1989 márciusában.