Vegye ki a cápát a zsebéből!

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias)
Vágólapra másolva!
Az Apple okostelefonjára vagy táblagépre letölthető ingyenes alkalmazással bárki nyomon követheti a nagy fehér cápákat. A SharkNet program fejlesztője szerint ugyanis a természetvédelem felé vezető úton az első lépés a megismerés.
Vágólapra másolva!

A Stanford Egyetem kutatói megkezdték a világóceán "behálózását" azzal, hogy Kalifornia mellett a Csendes-óceán bizonyos részein teljesen automatizált jelfogó és átjátszó állomásokat telepítettek. Ezek valós idejű információkat adnak a mellettük elhaladó, nyomkövetővel ellátott halállományról. Elsőként a veszélyeztetetté nyilvánított nagy fehér cápák viselkedésének tanulmányozása válik lehetővé mindenkinek.

A cápakutatók szerették volna az adatokat megosztani a tudományos előképzettséggel nem rendelkező érdeklődőkkel. Ezért fejlesztettek ki az Apple mobiltelefonjaira és táblagépeire letölthető alkalmazást, amellyel nyomon követhető hét megjelölt állat. Így mindenki magával hordhatja a zsebében a kedvenc cápáját.

Forrás: Wikimedia Commons
Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a tengerben

Forrás: Stanford University
...és az egyik nyomon követhető, Tom Johnsonnak hívott példány adatai az alkalmazásban

A Kalifornia melletti vizeket Kék Serengetinek nevezik a kutatók. Itt, Kanada és Mexikó között nagyjából félúton, évszaktól és vízhőmérséklettől függően a cápák, teknősök, tonhalak, albatroszok és fókák olyan jellegzetes útvonalakon közlekednek, ami csak a nagy afrikai állatvonulásokhoz hasonlítható. "A nagy fehér cápákra különösen jellemző az útvonalkövetés, ezért gondoltunk a mobil megfigyelő hálózat kifejlesztésére. Fő célunk az volt, hogy az állatok zavarása nélkül nyerjük ki a szükséges adatokat" - mondta nyilatkozta a BBC-nek Barbara Block programvezető, a Stanford Egyetem professzora.

A cápákra telepített jeladó szignálját a kaliforniai Liquid Robotics által kifejlesztett automata jelfogó állomás észleli. A működésében is környezetbarát eszköz hét méter mélyen úszik a vízben a felszíni sárga tutaj alatt. A haladásához szükséges energiát a hullámok mozgási energiájának átalakításából nyeri. Amint elhalad mellette a megjelölt állat, a robot továbbítja a jeleit az óceán több pontján lehorgonyzott átjátszó állomásoknak, amelyek kirajzolják a vándorlás összképét.

Forrás: Stanford University
Barbara Block oceanográfus és Keith Kreider (Liquid Robotics) vizsgálja a tengeri jelfogó állomást