Visszatér a nyári meleg

Vágólapra másolva!
Kelet felé már el is hagyja az országot az éjszaka átvonult hidegfront. A déli órákig még kialakulhat egy-egy zivatar északkeleten, jelentősebb mennyiségű, 15-25 milliméter csapadékkal.
Vágólapra másolva!

Heves zivatarok nem lesznek, sem figyelmeztető előrejelzést, sem riasztást nem adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jórészt napos idő lesz. Ismét déliesre fordul a szél, de csak élénk széllökések kísérik. Kora délutánra 21, 26 Celsius-fok közé melegszik a levegő, Békéscsaba és Szeged környékén lesz a legmelegebb. Késő este 14 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdára virradó éjszaka, majd napközben is többnyire derült, vagy gyengén felhős idő lesz. Hajnalra 8 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet. A völgyekben lesz hűvösebb az idő, a szeles Észak-Dunántúlon viszont enyhébb lehet a hajnal. Foltokban köd képződik.

Nyáriasan meleg idő lesz: 24, 29 fokig emelkedik a hőmérséklet. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A Dunántúlon erős szélfúvásra, északnyugaton viharos szélre kell számítani. Az egyre emelkedő hőmérsékletek egy ciklonnak köszönhetők, amelynek a Brit-szigetek között felett van a középpontja. Emiatt áramlik meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő Dél- és Közép-Európa fölé. Magyarországon csütörtökön 26, 31 fok lesz délután, pénteken pedig 26, 32 fok lesz. Nem csak a Kárpát-medencében nyáriasak a délutánok: a Földközi-tenger mentén és az Égei-tenger térségében 25 és 33 fok közé melegszik a levegő.

Melegfronti tüneteket okoz a melegedés

Kedden még a távolodó hidegfront élettani hatásaira számítsanak az időjárás-érzékenyek. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés, ingerlékenység jelentkezhet, erősödhetnek a reumás fájdalmak, fokozódhat a görcshajlam. Szerdán front ugyan nem lesz az ország felett, de melegfronti tüneteket okozhat a melegedés a fokozottan érzékenyeknél.