Alig használt az eső

Vágólapra másolva!
Egy ásónyomi mélységben már nincs katasztrofális vízhiány, de a víz nem szivárgott lentebbre. Az 50-100 centiméteres mélységben változatlanul csontszáraz a talaj.
Vágólapra másolva!

Nem sokat használt szárazság ellen az utóbbi hetekben esett csapadék. Legutóbb szeptember 19-én érte el hidegfront Magyarországot. Országszerte esett az eső, zápor, sőt a front előtt zivatarok alakultak ki. Nagyobb mennyiségű csapadék a Dunától keletre esett: 20-35 milliméter csapadék volt az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza közén.

Emiatt sokfelé jelentősen mérséklődött vagy megszűnt a katasztrofális vízhiány, de csak a talaj felső 20 centiméteres rétegében - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai elemzéséből. A vízmennyiség már nem tudott kellő mennyiségben leszivárogni az alsóbb rétegekbe. Így gyakorlatilag változatlanul száraz a talaj 50-100 centiméteres mélységben (a talaj felső egy méteres rétegét hívják gyökérzónának). Ez látható az alábbi térképeken:

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

A front mögött érkező hűvös levegő is hasznos volt a szárazság ellen, mert csökkent a párolgás, de azóta ismét nyáriasan melegek a délutánok. Szeptember folyamán eddig kevesebb eső esett, mint a sokéves éghajlati átlag. A szárazság Szatmárban, a Balaton környékén, valamint Zalában a legnagyobb.

Pénteken és szombaton ismét nedvesebb léghullámok érkeznek egy gyenge hidegfront miatt. Főleg Nyugat- és Észak-Magyarországon lesz eső, zápor, néhol zivatar. Legalább 5 milliméter csapadékra lehet számítani az ország területének 65 százalékán az OMSZ számításai szerint.

Forrás: OMSZ
Ennyi eső esett augusztus 27. és szeptember 25. között