Beköszöntött a késő nyár

Vágólapra másolva!
Alig zavarják felhők a napsütést szerdán, de csütörtökön sem fog esni, marad a meleg idő. A nyárias délutánok oka az, hogy száraz és melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé az elvonult hidegfront után.
Vágólapra másolva!

Szerdán többnyire derült lesz az ég. A napsütést alig zavarják felhők, csapadék nem lesz. Az északkeleti országrészben előforduló ködfoltok gyorsan elillannak kora délelőtt. A hőmérséklet kora délutánra 24 és 29 Celsius-fok közé emelkedik, este 16, 22 fok között alakul.

Megélénkül a déli, délnyugati szél, amelyet viharos lökések is kísérhetnek az Alpokalján és a Kisalföldön. 70 kilométer/órát elérő szélsebesség inkább csak Győr-Moson-Sopron megyében fordulhat elő néhol. Ezért figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nyárias délutánok oka az, hogy száraz és melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé az elvonult hidegfront után. Front ugyan nincs, de a melegedés a fokozottan érzékenyeknél melegfronti tüneteket okozhat. Fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság jelentkezhet. Csökkenhet a koncentráló-képesség, nőhet a reakcióidő.

Csütörtökön reggel-délelőtt túlnyomóan derült, napos idő lesz, majd északon és nyugaton időnként erősebben megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Hajnalban 13, 18 fok lesz. Kora délutánra 26, 31 fokig melegszik a levegő. Megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél.