Szerdáig marad a zápor, zivatar

Vágólapra másolva!
Gyakran lesz erősen felhős az ég, de a Tiszántúlon akár több órára is kisüthet a nap. Több alkalommal lehet intenzív zápor vagy zivatar, elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén.
Vágólapra másolva!

A záporokból egyes megyékben több mint 20 milliméter csapadék hullhat egy nap leforgása alatt. Helyi jelleggel erős záporból, zivatarból felhőszakadás is kialakulhat, vagyis 30 milliméternél több csapadék eshet.

Kicsi a valószínűsége, de az északkeleti, keleti megyékben is előfordulhat egy-egy intenzív zivatar, több mint 80-90 km/h-s széllökéssel, 2 centiméter körüli jégszemekkel. Északnyugaton viszont nem fog esni.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak északnyugaton és a középső országrészben élénkül meg az északnyugatira forduló szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17, 23 fok között változik. Délkeleten, keleten azonban 25, 28 fok várható. Késő estére 15, 21 fok közé hűl le a levegő.

A gyenge hidegfronti hatás miatt fejfájás, migrén, álmosságérzet jelentkezhet a fokozottan időjárás-érzékenyeknél. Növekszik a szervezet görcskészsége, a trombózisveszély. Lúgosabb irányba tolódik a test pH-értéke, így vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezetet.

Szerdán nyugaton alapvetően napos idő valószínű. Ugyanakkor keleten, északkeleten eleinte sok lesz a felhő, utóbbi tájakon szórványosan zápor, zivatar előfordulhat. Estére északkeleten is megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. A nyugati, északnyugati szél a középső országrészben időnként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 23 fok között alakul.