Fagyot hoz keddre a hidegfront

Vágólapra másolva!
Az átvonult hidegfront mögött alacsony nedvességtartalmú, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence nagy része fölé. Gyengül a nappali felmelegedés, kedd hajnalban talajmenti fagy lehet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn sok lesz a napsütés. A helyenként megnövekvő gomolyfelhőből inkább csak északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor. Az északnyugati szelet eleinte sokfelé élénk, főleg a középső országrészben néhol erős lökések kísérik, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás.

Lehűlt az idő: a hőmérséklet kora délután többnyire 15 Celsius-fok körül, késő este 7 és 13 fok között alakul (a héten várható hőmérsékletekről itt olvashat). Az időjárás-érzékenyek még hidegfronti hatásra számíthatnak. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő. Ingadozhat a vérnyomás, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Gyakoribbak lehetnek a reumatikus fájdalmak.

Keddre virradó éjszaka foltokban köd képződik, elsősorban keleten, északkeleten. Hajnalban talajmenti fagyra kell számítani; emiatt Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Napközben átmenetileg megnövekszik a felhőzet nyugat felől, néhol kisebb eső is előfordulhat. Időnként megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, 8 fok között, északkeleten 3 fok alatt alakul. Kora délután 13, 18 fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet.