Növesszen bioházat!

bioépítészet, dombház (építész: Hegedűs Zsolt)
Vágólapra másolva!
Tűzálló, vízhatlan, antiallergén, jobb hőszigetelő, mint az üveggyapot. Mi az? Gombaszövedékből, azaz micéliumból készült tégla, amiben az a legviccesebb, hogy ellenáll a gombásodásnak, nem korhad vagy penészedik. Magyarországon föld- és dombházakat építenek a bioépítészek.
Vágólapra másolva!

Phil Ross kaliforniai művész három éve kísérletezik a bioépítészettel, pontosabban a gombatéglákkal. A gomba elbontja a növények vázanyagául szolgáló cellulózt, és a gombasejtek falát alkotó kitinné alakítja. (Ez ugyanaz az anyag, mint ami a rovarok külső vázaként ismerünk.) Ross a micéliumtéglát hasábformájú sablonban növeszti a talajban terjeszkedő gombafonalakból.

Forrás: Magyar Bioépítészeti Egyesület
Így néznek ki az elkészült biotéglák

Az építőanyag szivacsos szerkezetének köszönhetően könnyű, ennek ellenére rendkívül szilárd. Külső burka olyan kemény, hogy a megmunkálása kikezdte a hagyományos acélszerszámokat is - mondta a feltaláló, aki egy korábbi kiállításra épített gombatéglából iglut a technológia bemutatására. Nagy az érdeklődés a Ross által az architecture, azaz építészet kifejezés után mycotecture-nek, azaz gombaépítészetnek nevezett eljárás iránt. A micéliumtégla szabadalmi eljárás alatt áll.

A művész-feltaláló úgy véli, az új bioépítészeti alapanyag kiválthat számos, kőolajalapú műanyag terméket. A kutatásokat támogatja az EPA, azaz az amerikai környezetvédelmi ügynökség és az amerikai mezőgazdasági minisztérium is, mivel a gombatermesztés újszerű lehetőséget kínál az eddig hulladéknak számító rizs- és gyapotpelyva hasznosítására. Egyébként nő a tudományos érdeklődés a környezetvédelmi szempontból előnyös gombák iránt. Mexikói kutatók például vizelettel szennyezett eldobható pelenkákon tenyésztettek ehető laskagombát.

Forrás: Magyar Bioépítészeti Egyesület
A bioépítészet elvei szerint épült dombház Magyarországon (építész: Hegedűs Zsolt)

Magyarországon Rossnak nem lenne könnyű dolga egy micéliumtéglából álló ház építésével, noha az OTÉK (országos településrendezési és építési követelményeket meghatározó kormányrendelet) 2012 augusztusában hatályba lépett módosításában új fejezetként szerepel a természeti erőforrások fenntartható használata. Ez egyebek közt előírja a fenntartható építőanyag-felhasználással kapcsolatban, hogy törekedni kell a helyi vagy helyben gyártott, illetve bontott anyagok felhasználására.

Befújható szigetelés, hővisszaverő festék

"Ugyanakkor az érvényes előírások szerint építési célra csak minősített termékek alkalmazhatók. Ez esetenként drága és hosszadalmas engedélyeztetési eljárást jelent annak érdekében, hogy az anyagot biztonságosan lehessen használni - mondta az [origo] kérdésére Monostory Péter építész, a Magyar Bioépítészeti Egyesület elnöke.

Az ökologikus építésnek számos módja lehetséges, mint például a dombházak, földházak. Készült már kukoricaszár felhasználásával falazóblokk, születtek megoldások szilárdított földtégla gyártására, amellyel megtakarítható a téglaégetés energiaszükséglete. "Noha a gyártók, forgalmazók reklámja segít például a cellulóz alapú hőszigetelés, vagy a narancsolaj-alapú festékek, bevonatok megismertetésében, állami szinten is ösztönözni lehetne a környezettudatos megoldások alkalmazását, beleértve a bio-megoldások alkalmazását is" - teszi hozzá az egyesület elnöke.

Forrás: Phil Ross
Nádfedeles vályogépület (Sári tanya, Dorozsma)

Magyar szabadalom egyebek közt a villamos cserép, amely a napelemes rendszert integrálja a tetőfedés elemeibe. Ezáltal a napelemek nem jelennek meg önálló, esetenként zavaró egységként a homlokzaton.

Újdonság a befújható ásványgyapot hőszigetelés, vagy az energiatakarékosságot is szolgáló, hővisszaverő festék, amely a páralecsapódás veszélyét is csökkenti, mivel apró vákuumozott üvegkerámia-gömböket is tartalmaz. "Alkalmas lehet ott, ahol például a műemléki előírások miatt nem lehet a homlokzaton hőszigetelést kialakítani" - mondja Monostory Péter.

Bioépítészetről mindenkinek
A szegedi Bálint Sándor Művelődési Házban október 9-e és 20-a között 15. alkalommal rendezik meg az Újszegedi Bioépítészeti Napokat. A rendezvénnyel az ökologikus építést, a szemléletváltást akarják népszerűsíteni az építeni vágyók, a gyártók és kivitelezők, mind pedig a hatóságok körében. A látogatók informálódhatnak a szalmabála-házakról, a héjszerkezetes, illetve sziromfalas építésről, a komposztkazánról, az akvapóniáról és más öko-módszerekről. (Részletes program itt.)