Mozgalmas lesz az idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Gyakran felhős, esős időre kell számítani a frontátvonulás miatt. Aztán vasárnap délutánra kisüt a nap. Kezdetben kettős fronthatás várható. Később a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Szombaton az eső miatt kockázatos lesz szabadtéri programot szervezni, mert nyugat felől érkező, hullámzó frontrendszer határozza meg az egész hétvége időjárását. Északon kevés helyen, másutt azonban többfelé lehet eső, zápor. Vasárnap főleg a nap első felében és elsősorban a keleti területeken eshet.

Másutt a kirándulás, túrázás szempontjából jobbak lesznek a körülmények, és az aktuális kerti munkákat sem zavarja tartósan az időjárás. A hőmérséklet a sokévi átlagnak megfelelően alakul: valószínűleg nem dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok (ez látható táblázatunkból is).

Pénteken délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de a középső és keleti területeken eleinte még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Már eső is valószínű a délután második felében délnyugaton, délen. Megélénkül a keleti-délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok lesz, de az Északi-középhegység völgyeiben -1, -2 Celsius-fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 13 és 17 fok között alakul.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Szombaton délen és keleten jobbára erősen felhős lesz az ég, északon azonban a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre lehet számítani. Több helyen fordulhat elő kisebb eső, zápor. Időnként megélénkül az északnyugati szél északnyugaton. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában 5, 10, a kevésbé felhős tájakon 0, +5 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 11, 18 fok között alakul.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős idő várható, majd nyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Kezdetben főként keleten várható zápor, majd ott is megszűnik a csapadék. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 4, 9, délután 13, 20 fok között alakul.

Mozgalmas időjárás lesz az egész Kárpát-medencében

Kezdetben kettős fronthatás várható. Később a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek a magasban zajló melegedés miatt. Eleinte az esetleges fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak. Később fáradékonyság, levertség jelentkezhet, alvási zavarok is előfordulhatnak. Hosszabb lesz a reakcióidő a megszokottnál.

A környező országokban is mozgalmas időjárást hoz a frontrendszer. Hatására szombaton többfelé, vasárnap főleg Romániában valószínű csapadék. Kissé enyhébbek lesznek az éjszakák, de a nappalok hűvösek maradnak.

Korábbi országos hideg- és melegrekordok ezen a hétvégén
Október 11.-5,6 fok, Debrecen Pallag 191930,0 fok, Túrkeve 1917
Október 12.-4,8 fok, Putnok 197529,8 fok, Mosonmagyaróvár 1962
Október 13.-6,6 fok, Alcsútdoboz 199229,1 fok, Mezőhegyes 1993
Október 14.-8,0 fok, Székesfehérvár 199228,9 fok, Mezőhegyes 1993


Korábbi hideg- és melegrekordok ezen a hétvégén Budapesten
Október 11.-1,4 fok, Pestszentlőrinc 195627,0 fok, belterület 1935
Október 12.-0,8 fok, Pestszentlőrinc 195625,2 fok, belterület 1976
Október 13.-2,5 fok, XII. kerület 1973 26,2 fok, Pestszentlőrinc 2000
Október 14.-2,3 fok, Pestszentlőrinc 199226,8 fok, II. került, belterület 1993


Az elmúlt hét végén még nagyrészt napos, meleg idő volt, a hőmérséklet csúcsértéke általában 18 és 26 fok között alakult, amely néhány fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. Múlt vasárnap délután egy markáns hidegfront érkezett, amelyet többfelé kísért eső, zápor, zivatar, viharos szél. A legerősebb széllökések meghaladták a 100 km/órát.

A front gyorsan átvonult felettünk, és hétfőn ismét szárazabb, de több fokkal hidegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Így a hét elején sok volt a napsütés, csak néhol alakult ki kisebb eső, azonban sokat gyengült a nappali felmelegedés. A legmelegebb délutáni órákra 13, 19 fok közé melegedett fel a levegő. Megjelentek az első éjszakai fagyok, kedd hajnalban -2, +5, fok közé hűlt le a levegő, de még szerdán is északkeleten csak -2, +2 fokot mértek, másutt kissé enyhébb volt az éjszaka.