Ragyogó idő lesz a hosszú hétvégén

kép az első szüret című videóhoz
Vágólapra másolva!
Csendes, nyugodt és az átlagosnál melegebb idő lesz a hosszú hétvégén. Viszont szinte minden hajnalban és reggel ködfoltokra kell számítani. Mind a kettőnek ugyanaz az időjárási jelenség áll a hátterében.
Vágólapra másolva!

A kellemes meleget és a csapadékmentes időt az okozza, hogy száraz levegő áramlik Magyarország fölé délkelet felől egy anticiklon hatására. Pénteken és szombaton 24 Celsius-fokig melegszik a levegő. "A Dunántúlon és az Alföld nagy részén lesz érezhető leginkább a meleg, de a Nyírségben is" - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese.

Országszerte 3-4 fokkal lesz melegebb a hosszú hétvégén az október közepén-végén szokásos átlagnál. Általában ilyenkor 17 fokig szokott délutánra felmelegedni a levegő. Ehhez képest most a leghidegebb tájakon is ilyen meleg lesz. Az sem kizárt, hogy az éjszakák kicsivel enyhébbek lesznek az ilyenkor szokásos 5-6 foknál. (Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.)

"Egyedül abban bizonytalan a következő hét nap előrejelzése, hogy milyen gyorsan oszlanak fel a ködfoltok" - mondta az OMSZ ügyeletes meteorológusa. A szolgálat arra számít, hogy gyorsan feloszlik az éjjel, hajnalban kialakuló ködfoltok döntő része, és marad a napos, legfeljebb gyengén felhős idő.

Szintén a magasnyomás (anticiklon) hatása miatt képződik gyakrabban köd október 24-éig. Az anticiklon területén általában a leszálló légmozgás az uralkodó, amely eloszlatja a felhőket. A talaj közelében emiatt felhalmozódnak a szennyező anyagok és pára. A talaj este, éjszaka visszasugározza azt a hőt, amely napközben érte, a két hatás együtt pedig ködöt okoz.