Biztosan lesz ózonlyuk még ötven évig

Vágólapra másolva!
Rekordkicsi volt a rés a kedvező időjárás miatt, de a káros klór nehezen tisztul a légkörből. Emiatt 2065-ig biztosan nem áll helyre az ózonréteg az Antarktisz fölött.
Vágólapra másolva!

2012-ben volt a második legkisebb az ózonlyuk átlagos területe az Antarktisz fölött az utóbbi két évtizedben. Az ózonpajzs rése azért volt kisebb, mert magasabb a hőmérséklet a sztratoszféra alsó rétegében az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Intézet (NOAA) elemzése szerint. Az adatokat NASA- és NOAA-műholdak szolgáltatták.

Az ózonlyuk szeptember 22-én volt a legnagyobb: 21,2 millió négyzetkilométerrel akkora területre terjed ki, mint az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó együttvéve. Ez ugyan óriási méret, de még mindig jóval kisebb, mint az eddigi rekord, ami 29,9 millió négyzetkilométer volt 2000. szeptember 6-án. Az idén átlagosan 17,9 millió négyzetkilométeres volt a rés az ózonpajzson.

"Az ózonlyukat nagyrészt a légkörbe jutó atomi klór okozza, amely emberi tevékenység eredménye. A klórszint még most is figyelemre méltóan magas a sztratoszférában az Antarktisz fölött" - mondta Paul Newman, a NASA Goddard Űrközpontjának légkörkutatója. "Az időjárás most úgy alakult a déli kontinens fölött, hogy magasabb hőmérsékleteket mérünk a sztratoszférában. Emiatt volt az idén kisebb az ózonlyuk" - magyarázta.

Az ózon a Föld természetes védőpajzsa az ultraibolya sugárzása ellen. Ha nem létezne, nem lenne lehetséges élet a szárazföldön. Ezen a rétegen az 1980-as évek eleje óta rendszeresen, minden évben rés támad. Az ózonréteg valószínűleg 2065-ig nem áll vissza az 1980 előtt állapotába Newman szerint. Ennek oka az, hogy a légkörben hosszú időn át megmaradnak a réteget károsító vegyületek. Kedvező viszont, hogy e vegyületeket betiltó nemzetközi megállapodás már érezteti a hatását: emiatt nem csökken tovább az ózon koncentrációja.

A "lyuk" kifejezés nem azt jelenti, hogy teljesen hiányzik az ózon az Antarktisz felett. Az ózon mennyiségét Dobson egységben (DU) mérik Gordon Dobson brit fizikus-meteorológus után. A NOAA a földrajzi déli sark fölött 124 DU-t mért október 1-én, ami az utóbbi húsz év minimumai közül a második legjobb szint. Amikor nincs ózonlyuk az Antarktisz fölött, 240-500 DU ózonmennyiséget mérnek.