Leesett az első hó

2012.10.28. 11:17

Egy hónappal a télkezdet előtt leesett az első hó.

Több mint egy hónappal a meteorológiai tél kezdete előtt, vasárnapra virradó éjszaka több helyen leesett az első hó.

Éjszaka a Soproni-hegységben havazott. A legtöbb havat a 435 méter magasan fekvő Brennbergbányán mérték, ott három centiméteres a hólepel.
A Győr-Sármellék-Nagykanizsa vonaltól nyugatra néhány helyen most is szállingózik a hó. A következő másfél napban máshol is számítani lehet hóesésre. Az éjszaka már a Duna vonalában és az Északi-középhegységben, majd reggel a Duna-Tisza közén is várható havas eső, illetve gyenge havazás.

Forrás: MTI/Varga György
Behavazott pihenő a Vas megyei Cák közelében a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tudatta: vasárnap napközben a Dunántúlon az eső, havas eső mellett nyugaton és a magasabban fekvő területeken havazás is várható, de a felszínen megmaradó hó inkább csak a hegyekben lehet. A nap folyamán több helyen várhatóan megszűnik a csapadék, de az esti, késő esti óráktól délnyugat felől újabb kiterjedt csapadékzóna érkezik.

A Dunántúl nyugati felén a lehulló hó várhatóan több helyen meg is marad majd. Hétfőre virradóra több centiméter hó is eshet.

A Dunántúlon és a Duna vonalában, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több helyen várhatók viharos, az óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökések.