Hétfőről keddre csap le a vihar New York környékére

Jelawat szupertájfun Tajvan közelében, műholdkép
Vágólapra másolva!
Az USA nemzeti hurrikánközpontjának jelenlegi adatai szerint 100-120 kilométer/órával érkezik a Sandy, és akár tíz méterrel is megemelheti a tengervizet.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes szakembere az [origo]-nak vasárnap este elmondta: a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján - amelyek az USA nemzeti hurrikánközpontjától (National Hurricane Center) származnak - a Sandy egy 1-es erősségű hurrikán. Ez a hurrikánok ötös skáláján a leggyengébb fokozat, de a szélsebesség így is meghaladja benne a 120 kilométer/órát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Sandy hétfőn még tovább erősödhet

A jelenleg még az Atlanti-óceán felett haladó hurrikán hétfőn várhatóan kissé tovább erősödik. A jelenlegi számítások szerint hétfőről keddre virradóra, esetleg kedd hajnalban (helyi, amerikai keleti parti idő szerint, ami 6 órával korábban van hozzánk képest) éri el az USA keleti partvidékét.

A Sandy partot érése várhatóan New York és Washington között következik be, a jelenlegi legvalószínűbb hely Philadelphia környéke.

A Sandy várhatóan már gyengébb állapotban, nem hurrikánként, hanem trópusi viharként ér partot. A szélsebesség azonban így is 100 és 120 km/h közé várható. Philadelphia környékén hirtelen jelentős mennyiségű csapadék hullik, 150-180 mm 12-18 óra alatt (Magyarországon az átlag évi 500-800 mm).

A legnagyobb problémát azonban várhatóan a tengerszint megemelkedése okozza majd a part menti nagyvárosokban. Mivel a Sandy egy trópusi ciklon, az északi féltekén a levegő az óramutató járásával ellentétesen forog benne, és várhatóan igen erős keleti széllel éri el New York környékét. Ez megemeli a tengervizet, ehhez jön még a Hudson-folyó vizének feltorlódása a befelé hajtott tengervíz miatt, így akár 10 méter magas hullámok is feltorlódhatnak. Washington ugyanakkor a ciklon hátoldalán lesz, ezért ott nyugati szél várható.

New York környékét átlagosan 10 évente közelíti meg hurrikán. Főként október végén, november elején hatolhat fel egy-egy hurrikán ilyen földrajzi szélességig, mondta az OMSZ szakembere.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt
Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Készülnek a viharra (Westport, Connecticut)

New York kormányzója szükségállapotot hirdetett a közelgő Sandy hurrikán miatt. Andrew Cuomo demokrata kormányzó 375 ezer ember kitelepítését rendelte el. A hurrikán a Karib-térségben már 43 halálos áldozatot követelt.

Kérjük, ha vannak helyszíni információi vagy felvételei a viharról, küldje el a [email protected] címre!