Húsz fok is lehet vasárnap

Vágólapra másolva!
Az északi és északkeleti tájakon marad a ködös, borult idő a hétvégén, máshol hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Vasárnap 15-20 fok is lehet.
Vágólapra másolva!

Főként az Északi-középhegység térségében nagyrészt borult, párás idő várható, másutt gyengébben és erősebben felhős területek és időszakok egyaránt előfordulnak, de éjjel az Alföldön ismét többfelé köd képződik. Számottevő csapadék nem lesz. Vasárnap északon, északkeleten folytatódik a borult, párás, ködös idő, néhol szitálással, másutt a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Délután, estefelé északon és nyugaton már előfordulhat kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a tartósan ködös északi, északkeleti tájakon 8, 13, másutt 15, 20 fok között alakul.

Északnyugat-Európa felett többközéppontú ciklon örvénylik. Frontrendszerei hatására főként Skandináviában, a Baltikumban, valamint Francia-, és Németországban erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé esik az eső, északon helyenként havazik. A csúcshőmérséklet a felsorolt tájakon többnyire 6 és 15 fok között változik, de a szárazföld északi peremén és Oroszország északnyugati vidékén csak +2, -4 fokot mérnek.

Ugyanakkor a Földközi-tenger térségében és a Kelet-európai-síkságon nagyrészt anticiklonális hatások érvényesülnek. Emiatt arrafelé alapvetően száraz, eseménytelen idő a jellemző, de éjszaka többfelé képződik köd, illetve alacsonyszintű felhőzet, amely helyenként tartósan megmarad. A délutáni órákra délen jobbára 17, 26, a felhősebb, ködösebb keleti tájakon 3, 11 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence fölé vasárnap estig a fent említett frontrendszer előoldalán dél, délnyugat felől enyhe levegő áramlik.