Vágólapra másolva!
Körülbelül ötven éve van még a Kilimandzsáró tízezer év hőhullámait kibírt jegének. Gleccserkutatók szerint már csak az kérdés, mikor tűnik el a jégmező Afrika legmagasabb pontjáról.
Vágólapra másolva!

Hiába fekszik trópusi égövön az 5895 méteres Kilimandzsáró, a rétegvulkán csúcsán annyira száraz és hideg a levegő, hogy több mint 10 ezer éve jég borítja. A krátert körbevevő jégből vett mintákból az is kiderült, hogy a Kilimandzsáró jege-hava számos hőhullámot, szárazságot és hirtelen klímaváltozást bírt ki már.

Forrás: NASA
Ekkora területen van jég a Kilimandzsárón (nagyobb felbontású műholdképért kattintson ide!)

Az utóbbi évszázadban viszont egyre több jel utal arra, hogy leolvad a hegység. 1912 és 2011 között a korábbi jégmennyiség 85 százaléka fogyott el. Gleccserkutatók szerint már nem kérdés, hogy eltűnik-e teljesen a jég, csak az, hogy mikor: a különböző becslések 2060-ra teszik ennek bekövetkeztét.

A globális felmelegedés miatt nő ugyan a hőmérséklet, de egyéb tényezők legalább annyira fontosak. A hegység környékén egyre szárazabb az éghajlat, így kevesebb friss hó pótolja az elolvadó jeget. A szárazabb légrétegekben kevesebb felhő képződik, tehát több napsugárzás éri el a felszínt.

Forrás: NASA
Panorámaképek a csúcsán: fent az északi, lent a déli jégmező

Forrás: NASA
Színes expedíciós sátrak az északi jégfal előtt

Aki a tanzániai hegységben túrázik, az olvadás ellenére szürreális látványban lesz része. Ahogy felfele halad, a szántóföldeket elhagyva buja esőerdőkön vág át, majd alpesi réteken halad tovább. A csúcs közeléből visszatekintve vastag, a végtelenbe nyúló felhőréteg látható. A csúcson észak fele tekintve jéghegyhez hasonló, meredek falú jégmező látható. Ellentétes irányban a másik jégmező lenyúlik a platóról a hegység déli oldalán.

Aggasztó, hogy az északi jégmező teljesen kettévált; a szakadék az 1970-es évek óta folyamatosan növekedett. Most akár biciklivel is át lehetne tekerni a két jégfal között - ezt tapasztalta szeptemberi expedícióján Kimberly Casey, a NASA Goddard Űrközpont gleccserkutatója. A kutatók szeptemberben mérték fel a jég állapotát Afrika legmagasabb pontján.