Fényből, hőből termel áramot a nanoréz

Vágólapra másolva!
Fényből és hőből is képes elektromos áramot előállítani az új hibrid anyag, amelyben rézszulfid nanorészecskéket kombináltak szén nanocsövekkel. A technológiától azt remélik, hogy a hagyományos napelemek konkurenciája lesz.
Vágólapra másolva!

Az arlingtoni Texasi Egyetem és a Louisianai Műszaki Egyetem kutatói az új hibrid nanoanyagból építettek termoelektromos generátort. A prototípustól azt várják, hogy milliwattos mennyiségben lesz képes az áramtermelésre.

Chipekkel párosítva ez a teljesítmény elegendő lehet szenzorok és más kis teljesítményű elektronikus eszközök, testbe ültethető, miniatűr gyógyászati eszközök működtetésére - mondta Vej Csen (Wei Chen), az arlingtoni Texasi Egyetem fizikusa. Kutatócsoportjának eredményeit a Nanotechnology folyóirat közölte. "Ha elegendő mennyiségű miniatűr egységet zsúfolunk össze a chip felületén, a technológia versenyképes lehet a hagyományos napelemekkel" - tette hozzá.

Korábbi kutatásokban vagy fényt, vagy hőt sikerült elektromossággá átalakítani, az új technológia azonban egyidejűleg mindkettő konvertálására alkalmas. A laboratóriumi tesztekben az új hibrid nanoanyagból vékony filmréteget hoztak létre, amelyben a fény elnyelése 80 százalékkal jobbnak bizonyult, mint a kizárólag szén nanocsöves vékonyréteggel borított eszközökben.

A mostani demonstrációban használt rézszulfid jóval olcsóbb, ráadásul a környezet szempontjából is jobb megoldás, mint a hasonló hibridekben alkalmazott nemesfémek. 2010-ben Csen bizonyította be először, hogy a közeli infravörös sugárzás felmelegíti a rézszulfid nanorészecskéket. Az eljárást rákos daganatok kezelésére használják, 41-45 Celsius-fokra melegítve a milliméter egymilliomod részének megfelelő részecskéket.