A holnapi vízből él a mezőgazdaság

Vágólapra másolva!
Csökken a talajvíz, ahol intenzíven gazdálkodnak, veszélybe sodorva az élelmiszertermelést. Indiában például túl sok kútból vételeznek vizet, de ha kevesebb áramhoz jutnának a gazdák, kevesebb szivattyút üzemeltetnének.
Vágólapra másolva!

Az intenzív mezőgazdaság miatt több térségben csökken a talajvíz mennyisége, ami veszélyes következményekkel járhat az egész világra, kiváltképpen az élelmiszertermelésre nézve. A klímaváltozás csak súlyosbítja a problémát - figyelmeztet két kutató a Nature Geoscience földtudományi folyóiratban.

Werner Aeschbach-Hertig heidelbergi környezetfizikus és Tom Gleeson kanadai hidrogeológus talajvízi mérésekre és műholdas adatokra alapozták tanulmányukat. Különösen az intenzív mezőgazdaságot folytató, száraz területeken komoly a helyzet, például India, Kína és az Amerikai Egyesült Államok bizonyos térségeiben, továbbá Mexikóban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában.

Ajánlásuk szerint ezeken a területeken megfelelő eljárásokkal sürgősen stabilizálni kellene a talajvíztartalékokat. Az eddigi megoldások egyelőre nem jártak sikerrel: ilyen volt a víz elvezetése a csapadékosabb régiókból vagy az ésszerűbb vízhasználat ösztönzése.

"Nagy a probléma például Indiánban, ahol több millió felhasználó csapolja meg saját kútjával a talajvíztartalékokat. Ezt a gyakorlatot nem lehet törvényes úton központilag szabályozni" - fejtette ki Aeschbach-Hertig. Az ázsiai országban sikeresebb megoldásnak kínálkozik az áram racionalizálása, amivel a vízpumpák működtetését lehetne korlátozni.

Ezzel szemben az olyan, jobb infrastruktúrával rendelkező területeken, mint Texas, bevált az a módszer, hogy a gazdákkal közösen dolgozták ki a felhasználási feltételeket, nem pedig állami normákat erőltettek rájuk. (A rendkívüli szárazság miatt az Egyesült Államokban olcsóbb a gumicukor tonnája, mint a kukoricáé, így számos farmer inkább édességgel eteti az állatait.) "Hasonló stratégiák nélkül, amelyek az adott térségek szociális, gazdasági, politikai és ökológiai feltételeit is figyelembe veszik, az érintett területek talajvízkészletei tovább fognak csökkenni" - írják a kutatók.