Víztölcsér Ausztrália partjainál

Vágólapra másolva!
Hatalmas víztölcsér jelent meg Batemans Baynél, de nem érte el a partot és nem okozott károkat. A csak vizet felszívó, fehér színű jelenség meglehetősen ritka az ausztrál partoknál, különösen tavasszal.
Vágólapra másolva!

A víztölcsért vasárnap ebédidőben jelent meg Ausztráliában, Új-Dél-Wales partjainál. A tölcsér egy kilométerre közelítette meg a partot, így nem okozott károkat. Woodburn területén azonban a 100 kilométer/órás széllökések miatt több ház összeomlott és több mint 1200 segélyhívás érkezett a hétvégén.

Számos elektromos vezeték is megrongálódott, ezért mintegy kétezer háztartásban lehetnek áramkimaradások a következő 48 órában. Az előrejelzések szerint a viharos időjárás a következő napokban is folytatódik, jégesővel és erős széllökésekkel.

A tölcsérek a tornádókhoz hasonló képződmények, Heves (úgynevezett szupercellás) zivatarok környezetében alakulnak ki a tenger fölött. Mivel csupán vizet szívnak fel a felszínről, így nem színeződnek el. Ausztráliában inkább télen fordulnak elő víztölcsérek, nem a tavasz első hónapjának számító novemberben. Ezzel együtt meglehetősen ritka jelenségről van szó - mondta Mick Logan, az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat munkatársa a Herald Sun napilapnak.