Vágólapra másolva!
Nem keveredik át a levegő, feldúsul a szennyezés. Párás időben jobban terjednek a fertőzések. A szálló por okoz gondot Budapesten, Esztergomban, Miskolcon, Nyíregyházán, Tökölön és Várpalotán.
Vágólapra másolva!

Hat városban kifogásolja a levegő minőségét az Országos Közegészségügyi Intézet. Budapesten, Esztergomban, Miskolcon, Nyíregyházán, Tökölön és Várpalotán egyaránt a szálló por (PM10) a jellemző szennyező. A por köhögést, enyhe légzési tüneteket okozhat. Az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhetnek az OKI szerint.

A párás, helyenként tartósan ködös idő fokozottan megterheli a légúti megbetegedésekben szenvedőket. Szerda estétől ismét egyre több területet borít majd sűrű köd, elsősorban a Dunától keletre. Tartós, legalább hat órán át tartó ködre kell számítani ezekben a megyékben az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint. Csütörtökön jobbára felhős, pénteken pedig erősen felhős marad az ég.

Egész Közép-Európa időjárását egy nagy kiterjedésű magasnyomás határozza meg. Az anticiklon területén csendes az időjárás, alig keveredik át a levegő, ezért dúsulnak fel fokozatosan a légszennyező anyagok. A felszín közelében párásabb is a levegő. Emiatt megemelkedik a hőmérséklet a légutakban, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának.

A fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben. A párásság ugyanakkor a szervezet vizenyősségét is fokozza, mivel nemcsak gátolja a vízleadást, hanem a légzésen keresztül növeli a szervezet vízfelvételét is.