Sok a gáz az enyhébb klímaváltozáshoz

Vágólapra másolva!
Nem fogják vissza a kellő gyorsasággal az üvegházgáz-kibocsátást a világ országai, derül ki az ENSZ környezetvédelmi programjának jelentéséből. Ha minden megy úgy, ahogy eddig, akkor 2020-tól már nem lehet elkerülni, hogy a veszélyesebb mértékben melegedjen a Föld.
Vágólapra másolva!

Nem fogják vissza eléggé a szén-dioxid-kibocsátást a világ országai, ez a lényege annak a kutatási jelentésnek, amelyet az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP mutatott be szerda délelőtt Londonban. Jelenleg 14 százalékkal több üvegházgáz van a légkörben, mint ami ahhoz kellene, hogy 2020-ban a Földön az átlaghőmérséklet ne legyen magasabb 2 Celsius-fokkal annál, amennyi az iparosodás előtti korban volt.

A merészebb szén-dioxid-korlátozás műszakilag még megvalósítható a következő hét évben, de ehhez gyors intézkedéssorozatra van szükség - állapítja meg a jelentés. A dokumentumot azért hozták most nyilvánosságra, mert az ENSZ éves klímakonferenciáinak következő fordulója november 26-án kezdődik a katari Dohában.

Az eddigi erőfeszítések ellenére egyre nő az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben. Emiatt 2011-ben is megdőlt az üvegházház-rekord az ENSZ meteorológiai szervezete, a WMO keddi jelentése szerint (erről korábbi hírünkben olvashat). 2000 óta mintegy 20 százalékkal nőtt a koncentráció az UNEP által felkért elemzők összegzése szerint.

"A jelentés a szándékok és a valóság közötti szakadékra figyelmeztet" - mondta Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a csökkenést még mindig el lehet érni, ha jelentősen visszafognánk az energiatermelés és a közlekedés üvegházgáz-kibocsátását.

Jelentős az épületek fűtése-hűtése, világítása miatti üvegházgáz-kibocsátás is. A hőszigetelés és az energiahatékonyság elterjesztésével már 2020-ra 2,1 gigatonnával lehetne visszafogni az ingatlanok miatti kibocsátást, de a megtakarítás már 9 gigatonna lenne 2050-ben. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az évszázad közepére 30 százalékkal kevesebb energiát használjunk el az épületekben, mint amennyit 2005-ben, annak ellenére, hogy közben az ingatlanok területe 130 százalékkal nő.

A jelentés olyan, viszonylag kevés pénzt igénylő megoldásokat is felsorol, amelyekkel egy-egy ország hatékonyan csökkentheti kibocsátását. Például szigorúbb környezeti standardokat lehet előírni gépjárművek és más berendezések számára, továbbá kedvező adó- és támogatáspolitikával el lehet érni, hogy minél több erdő maradjon meg. "Az erdőirtás elkerülése olcsó megoldás az üvegházhatás mérséklésére" - mondta Steiner.