Gyorsabban nő a tengerszint, mint várták

Vágólapra másolva!
Legalább 6 centivel magasabb a tenger, mint 1993-ban, és biztosan a felmelegedés miatt. Műholdas mérések szerint évi 3,2 millimitérrel emelkedik a tengerszint.
Vágólapra másolva!

A világtenger szintje 60 százalékkal gyorsabban emelkedik, mint ahogy előrejelezte a klímatudomány eredményeit összegző 2007-es jelentésében az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC.

Műholdas mérések szerint a tengerszint most 3,2 milliméterrel nő évente (plusz-mínusz 0,5 mm), míg az IPCC évi 2 millimétert vetített előre. 1993 óta körülbelül 6 centiméterrel nőtt a tengerszint. Az Európai Űrügynökség hasonló eredményt közölt szeptemberben.

Francia és német kutatók az utóbbi két évtized műholdas méréseit összesítették. Ez a módszer azért pontosabb az árapálymérő műszerek méréseinél, mert ez utóbbi szerkezetek jellemzően a partok mentén vannak elhelyezve. A műholdak mikrohullámú radarral vizsgálják a tengerszintet, az eredményeket az árapálymérőkből származó adatok is alátámasztják.

A műholdas adatokat a Potsdami Klímakutató Intézet, a Tempo Analytics és a francia Laboratoire d'Etudes en Géophysique et Océanographie Spatiales kutatói összesítették. Tanulmányukat kedden közölte az Environmental Research Letters környezettudományi szakfolyóirat.

Elemzésük szerint nagyon valószínűtlen, hogy az emelkedés a földi klíma természetes változékonysága miatt következett volna be. Azt is megállapították, hogy a szárazföldi vízkitermelésnek sincs köze a jelenséghez. "A tanulmány ismételten bemutatja, hogy az IPCC-jelentés messze nem volt pánikkeltő, sőt valójában alábecsülte a klímaváltozás problémáját" - mondta Stefan Rahmstorf, a potsdami intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.