Esik a hó az ország nagy részén

Vágólapra másolva!
Csak a déli megyékben nincs csapadék, balesetről eddig nem érkezett jelentés. Jelenleg Mátraszentistvánon a legvastagabb a hó, 12 centimétert mértek.
Vágólapra másolva!

Az ország nagy részén havazik vagy havas eső esik az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe szerint. Csak a délkeleti megyékben és a Tiszántúlon száraz az idő. Budapest belvárosában is havazik, de a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Információs Szolgálata fennakadásról eddig nem küldött jelentést.

Forrás: OMSZ
Radarfelvétel a csapadékról - a legfrissebb képekért kattintson a térképre!

Szerdán több centiméter hó is hullhat az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint, a legtöbb az Északi-középhegységben. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméter hó hullhat. A csapadék estétől válik erősebbé, és a hőmérséklet is fagypont alá csökken, emiatt megmarad a hó. Jelenleg Mátraszentistvánon 12 centiméteres a hóréteg, Bánkúton 11, a Kékes tetőn 10 centiméteres havat mértek.

A havazás ellenére jelenleg zavartalan a forgalom a Liszt Ferenc-repülőtéren - közölte a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója kedd késő délután. Hardy Mihály elmondta: jelenleg mindkét kifutópályán közepes, illetve jó fékhatás mérhető, ezért mindkettőn fogadnak és indítanak járatokat.

A repülőtéren a háromfokozatú készültségből a második van érvényben - tette hozzá. Beszámolt arról, hogy a havazás előtt a kifutópályákat alásózták, így a lehulló hó elolvad a betonon. Emellett a repülőgépeken továbbra is végzik az ilyen intenzív havazás esetén kötelező indulás előtti jégtelenítést. Hardy Mihály kiemelte: egyelőre egyetlen repülőgép sem késett vagy kényszerült változtatni az útvonalán a havazás miatt.

Folyamatosan szórják a Szentendre környéki hegyi utakat kedd délutántól, hogy megelőzzék a várható hajnali lefagyásokat, de Pest megye más területein is készenlétben állnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei, mivel az egész régióban havazik - közölte a társaság szóvivője kedd este.

A 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad közötti szakaszán este kilenc órától kötelező a hólánc használata. Teljes kapacitással sózzák a magasabban fekvő utakat, míg Tárnok, Dabas, Cegléd, Vác és Monor körzetében szükség szerint vetik be a gépeket. A folyamatos havazás ellenére a megye fő- és mellékútjai most még többnyire vizesek, fennakadásról nem érkezett jelentés. Mivel éjszaka bizonyos szakaszokon jegesedéssel lehet számolni, a közútkezelő óvatosságra inti a térségben közlekedőket.