A legszebb éjszakák az űrből

Vágólapra másolva!
Több százszor kerülte meg a műhold a bolygót, míg összeállt az eddigi legélesebb és legrészletesebb fotó a földi fényekről. A Suomi NPP műhold azt is észlelte, ahogy sorra okoz áramszüneteket a partot érő Sandy hurrikán.
Vágólapra másolva!

Még a holdfény megvilágította Sandy hurrikán is látható azon a nagyfelbontású képsorozaton, amelyet a NASA és a Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) közösen működtetett Suomi NPP műholdja készített. A Föld légkörének halvány ragyogásának lefotózásához a korábban használatosaknál jóval kifinomultabb infravörös radiométerrel szerelték fel a műholdat. A VIIRS nevű eszköz olyan érzékeny, hogy egyetlen hajó fényeit is észleli.

A felvételek kilenc napon át készültek 2012 áprilisában és tizenhárom nap alatt októberben. A műhold összesen 312-szer kerülte meg a Földet, míg mindenhonnan tiszta, éles fotót készített


"Pontosan azért van szükségünk ilyen részletes éjszakai felvételekre, mint amiért a nappali képekre" - mondta a fotósorozat és a videó bemutatóján Steve Miller, a NOAA és a coloradói Állami Egyetem közös atmoszférakutató központjának munkatársa. "Velünk ellentétben a Föld sosem alszik."

Amint október 29-én elérte az amerikai keleti partot a Sandy, sorra hunytak ki a városi fények az egyre terjedő áramszünetek miatt - a felvételeken ez is látható. A VIIRS-szel jóval részletesebben lehet megfigyelni a trópusi ciklonok és egyéb jelentős viharok mozgását. A műholdat a rendszerint éjszaka kialakuló ködök megfigyelésére is be lehet vetni, mert ezt az időjárási jelenséget amúgy nehéz műholdról észlelni.

Forrás: NASA
A városi fények mellett a felhőkről visszaverődő holdfény is látható

Forrás: NASA
A Nílus völgye és deltája október 13-án