Így érkezik a 30 centi hó a hétvégén

Vágólapra másolva!
Délen lesz a legvastagabb a hó. Hófúvásokat okoz a viharos szél, és még fagyosabbnak tűnik az idő. A havazást és a hófúvásokat az okozza, hogy dél felé mozog az a ciklon, amelynek a középpontja pénteken reggel még Izland és a Brit-szigetek között helyezkedett el.
Vágólapra másolva!

Már pénteken este elkezdődik a hószállingózás az osztrák, a szlovén és a horvát határ mentén. Erősebben az éjszaka folyamán kezd havazni, reggelig maximum 5 centiméter hó valószínű. Szombaton délelőtt tovább erősödik a havazás.

30 centiméter körüli friss hó hull a déli határ mentén, főként Baranya megyében. 10-20 centiméternyi hóra kell számítani a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztető előrejelzése szerint. Délutántól egyre inkább a délkeleti országrészbe vonulnak át a hófelhők, és ott esik majd a több hó. Szombatról vasárnapra fokozatosan gyengülni kezd a havazás, ahogy továbbvonul a Tiszántúlra. Vasárnap további 3-8 centiméter hó valószínű.

Forrás: OMSZ
Ennyi hó hull vasárnap éjfélig az OMSZ becslése szerint (ECMWF modellszámítás)

Tovább erősödik, sőt helyenként viharossá fokozódik az északkeleti szél. A széllökések sebessége szerte az országban meghaladja az 50 kilométer/órát, de a legerősebb lökések várhatóan 60-70 kilométer/óra körüliek lesznek, a Mecsek-Balaton térségében.

Emiatt már szombaton reggel és délelőtt hófúvásokra, majd jelentős hóakadályokra kell számítani a Dunántúl déli részén, később az Alföld déli részén. Baranya és Bács-Kiskun megyére második szintű (narancsszínű) figyelmeztető előrejelzést adott ki az erős hófúvás miatt az OMSZ. Északkeleten is hordhatja az erős szél a korábban lehullott havat. Erős, viharos marad az északias szél vasárnap is.

Még fagyosabbnak tűnik az idő

Marad a fagyos idő, és a megerősödő szél miatt további 5-7 fokkal hidegebbnek tűnnek a mínuszok. Szombatra virradóan -3, -8 Celsius-fokra hűl a levegő, de északkeleten helyenként -10 fok alá csökken a hőmérséklet. Napközben sem lesz melegebb -2, -5 foknál, majd vasárnap hajnalra ismét -2, -8 fokig hűl a levegő. Vasárnap a legmelegebb vidékeken sem lesz melegebb 0 foknál, a leghidegebb tájakon -4 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

A havazást és a hófúvásokat az okozza, hogy dél felé mozog az a ciklon, amelynek a középpontja pénteken reggel még Izland és a Brit-szigetek között helyezkedett el. A ciklon csapadékzónája az Adria felől nyúlik fel Magyarország fölé, ezért az ország déli részén valószínű kiadós mennyiségű hó. Összességében a legkevesebb hó az északi területeken hull majd, ám az előrejelzések a szokásosnál bizonytalanabbak az OMSZ elemzése szerint.

Igazi téli idő lesz a mediterrán ciklon miatt a környező országokban is. A legtöbb hó a szlovéniai és horvátországi hegyvidéken eshet, ott az 50 centimétert is meghaladja sokfelé a friss hó vastagsága, de a hófúvások másutt is komoly fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben. Hólánc nélkül veszélyes útnak indulni.

Fejfájós hétvége

Kettős fronthatásra kell számítani, ezért mind a meleg-, mind a hidegfrontokkal együtt járó tünetek előfordulnak. A fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak mindenképpen lehetnek légköri okai. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő tovább növeli a balesetveszélyt.