Nem lesz csikorgó fagy karácsonykor

Vágólapra másolva!
Nagyon átlagosnak néz ki a december végi időjárás. Pár fokon múlik, hogy lesz-e fehér karácsony. Hirtelen felmelegedésre szinte biztosan nem kell számítani 2012 végén.
Vágólapra másolva!

Sem nagy hidegre, sem szokatlan melegre, sem az átlagnál több csapadékra nem lehet számítani a karácsonyi héten. Azt viszont még nem lehet megmondani, hogy fehér lesz-e karácsony. "Ezt nem kényelmességből mondjuk, hanem azért, mert az ilyen, nagyon átlagos időjárási helyzetben csupán pár fokon múlik, hogy eső vagy hull december harmadik hetében" - mondta Ihász István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az [origo]-nak.

Karácsony körül tehát napközben kicsivel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, éjszaka pedig -2, -3 Celsius-fokos hideg valószínű. Ez persze változhat egy hét átlagában, vagyis lehetnek kicsit hidegebb vagy melegebb napok, de nem kell mínusz 17 fokos fagyokra számítani, mint jelenleg. Karácsony után gyakran előfordul, hogy 10 fok fölé ugrik a hőmérséklet. Ilyen tavaszias időre sem lehet számítani az idén - mondta a meteorológus.

"Jelenleg nincsenek igazán nagy örvények, ciklonok Európa fölött, amelyek jelentősen befolyásolnák az időjárást" - tette hozzá Ihász István. Decemberben átlagosan 40 milliméter csapadék szokott hullni, tehát elvileg karácsonykor is lehet körülbelül 10 milliméter. Hogy ez hó formájában érkezik-e vagy sem, egy hét múlva lehet megmondani. Kissé csapadékosabb idő déli, délnyugati területeken valószínű december 17-e és 31-e között. A két térképen azért kapott Közép-Európa fehér és halványkék színezést, mert a sokévi átlag körül alakul majd a csapadék:

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ