Van esély a fehér karácsonyra

karácsonyi időjárás, havazás
Vágólapra másolva!
Magyarország fölött ütközik össze karácsonykor a kelet-európai fagyos levegő a nyugati csapadékos idővel. A karácsonyi hó azon múlik, hogy kellő időben érkezik az a jótékony hidegörvény a magasban, amely kellő mennyiségű havat biztosíthat az ünnepre. Most az a valószínűbb, hogy havazni fog vasárnap, és kitart december 24-én is.
Vágólapra másolva!

Nagy bizonytalanságot jeleznek a modellek, amelyek szerint a Kárpát-medence térsége lesz az ütközőzóna a Kelet-Európából érkező fagyos légtömeg és a Nyugat-Európában uralkodó enyhe, csapadékos időjárás között. Ez a lényege annak az előrejelzésnek, amelyet Fehér Balázs és Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai készítettek az [origo]-nak. Emiatt az idei karácsony időjárását eltalálni a szokásosnál is nehezebb feladat.

A legvalószínűbb előrejelzések szerint december 24-re a hideg, fagyos oldalra kerül a Kárpát-medence térsége, javítva ezzel a fehér karácsony esélyét; ezt mutatja az alábbi hőmérsékleti térkép. Napról napra változik a két légtömeg között valószínűsíthető határvonal a számítógépes szimulációk szerint. Ugyanakkor akár pár száz kilométeres eltolódás is évszakos eltéréseket eredményezhet a várható időjárásban karácsony hetében.

Forrás: OMSZ

Ez nemcsak a hőmérsékletre igaz, hanem a csapadékra és a halmazállapotára is - vagyis arra, hogy eső, havas eső vagy hó hull -, döntően befolyásolva a fehér karácsony esélyeit. Ezt a bizonytalanság látszik ezen az úgynevezett fáklyadiagramon. Az ábrán sötét sávok és vastag vonalak jelzik, hogy melyik a legvalószínűbb hőmérséklet, csapadékmennyiség vagy szélsebesség.

A grafikonon az látható, hogy szentestén a hőmérséklet -12 és +5 Celsius-fok közötti tartományban várható Budapesten. A legnagyobb valószínűséggel -3 és -8 fok közé esik a hőmérséklet. (A diagramot a Középtávú Előrejelzések Európai Központja, az ECMWF készítette december 19-én.)

Forrás: OMSZ

Hidegörvény szállítja a havat

Vasárnapra az időjárási modellek egy magassági hidegörvényt jeleznek Közép-Európa fölött, amellyel nedves és több fokkal hidegebb levegő érkezik Magyarország fölé. Emiatt vasárnap nyugat felől egyre többfelé kezd el havazni, délnyugaton azonban kezdetben még vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.

Hétfőn felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap, ahogy a hidegörvény délkelet felé távozik. Legkésőbb a középső országrészben csökken a felhőzet, és ott áll el legkésőbb a havazás is. Mivel a mostani számítások szerint a vasárnapi havazást követően végig 0 fok alatt marad a hőmérséklet, a friss hó még szenteste is megmarad.

Karácsony első napján többnyire erősen felhős lesz az ég az országban. Számottevő csapadék már nem valószínű. Párás lesz a levegő, éjszaka, reggel foltokban köd képződik. Időnként megélénkül a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -5, -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, -7 fok között alakul.

December 26-án többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Párás lesz a levegő, éjszaka, reggel foltokban köd képződik. Havazás előfordulhat. Időnként megélénkül a délkeleti szél. Az éjszakai-kora reggeli -4, -9 fok után nem lesz lényegesen melegebb nappal sem: -2, -7 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Forrás: MTI